Kogebogsforfatter Anne Marie Bang, 17811865 (83 år gammel)

Navn
Kogebogsforfatter Anne Marie /Bang/
Navnepræfiks
Kogebogsforfatter
Fornavne
Anne Marie
Efternavn
Bang
Også kendt som
Madam /Mangor/
Vielsesnavn
Kogebogsforfatter Anne Marie /Mangor/
Født 12. juli 1781 41 35
Brors fødselSkovridder, Forstmand og Ridder af Dannebrog Jens Andreasen Bang
14. juli 1786 (5 år gammel)
Mormors dødAnna Marie Danchel
2. februar 1789 (7 år gammel)

Religiøst ægteskabGrosserer, Cand.jur. og fuldmægtig i Hof-og Stadsretten Valentin Nicolai MangorVis familie
16. oktober 1800 (19 år gammel)

Fars dødAssessor i Hof- og Stadsretten Andreas Bang
6. april 1801 (19 år gammel)
Adresse: Helligaandskirken, Københavns Amt
Datters fødselAnine Marie Mangor
29. januar 1803 (21 år gammel)

Datters fødselJohanne Mettea Mangor
8. juli 1804 (22 år gammel)
Datters dåbJohanne Mettea Mangor
22. juli 1804 (23 år gammel)
Datters fødselJutta Mangor
7. oktober 1807 (26 år gammel)
Ægtemands dødsfaldGrosserer, Cand.jur. og fuldmægtig i Hof-og Stadsretten Valentin Nicolai Mangor
4. april 1812 (30 år gammel)
Adresse: Bag Slottet 223
Ægtemands begravelseGrosserer, Cand.jur. og fuldmægtig i Hof-og Stadsretten Valentin Nicolai Mangor
8. april 1812 (30 år gammel)
Adresse: Assistens Kirkegård
Note: Københavns Domkirke, Vor Frue Kirke,

Københavns Domkirke, Vor Frue Kirke, blev først domkirke i 1924, efter at Sjællands Stift blev delt i 1922. Omkring 1200 blev kirken kollegiatkirke, dvs. en slags filialkirke til Roskilde Domkirke; efter Reformationen var den blevet universitetets kirke og blev i mange henseender anset for landets hovedkirke.

Den første, romanske, kirke på stedet opførtes kort efter Havns befæstning i 1100-t. Dens gotiske efterfølger grundlagdes 1316 som en basilikabygning i røde tegl, der først senere fik et vesttårn. Kirken brændte ved bybranden i 1728; ved genopbygningen bibeholdtes det gotiske præg, men nu som hallekirke. 1742-44 opsattes et meget højt, barokt spir, der gav tårnet en samlet højde på ca. 110 m. Kirken ødelagdes ved Københavns bombardement 1807; det fortælles, at klokkespillet med 35 klokker lød under branden, sat i gang af varmen.

1811-29 genopbyggedes kirken af C.F. Hansen, der med brug af det gamle murværk, nu pudset, omformede den i klassicistisk stil. Det ydre blev en regulær blok med en dominerende dorisk tempelgavl foran indgangen (med skulpturer af Bertel Thorvaldsen) og et spirløst tårn.

Det indre fik et kassetteret tøndehvælv, båret af doriske kolossalsøjler, og en halvcirkulær apsis; det smykkes af Thorvaldsens Kristus i koret og de tolv apostle på langsiderne, opstillet 1839.

Stærke protester mod brygger Carl Jacobsens tilbud om at skænke et spir til tårnet gav anledning til en positiv nyvurdering af C.F. Hansens arkitektur. Kirken blev gennemgribende restaureret 1970-79 af Vilhelm Wohlert. Københavns Domkirke er optaget i Kulturkanon.

Assistens Kirkegård, København Amt
Assistens Kirkegård, København Amt

Note: Kirkegårdens historie

Kirkegårdens historie

I 1711 var København blevet ramt af endnu en epidemi "Den sorte død", som alene tog 23.000 liv, og der måtte i hast anlægges seks pest- eller assistenskirkegårde i byens udkant, men stadig inden for voldene. De var imidlertid slet ikke fyldestgørende. Bare på Holmens Kirkes gravplads lå kisterne ovenpå jorden og udbredte sådan en stank, at Søværnet fik besked om at affyre kanoner på området for at skabe bevægelse i luften og tilsløre stanken noget med krudtrøg.

Det var først i 1760 lang tid efter epidemien, at man besluttede at sløjfe de seks overfyldte og farlige pestkirkegårde. En sumpet mark på den anden side af Søerne blev udlagt til en ny og større assistenskirkegård. Der blev dyrket tobak på marken, men nu blev den forsynet med en ringmur og udlagt som kirkegård.[1] Det bedre borgerskab afholdt sig imidlertid fra at blive begravet på et så fjernt og øde sted, så kirkegården var fortrinsvis fattigkirkegård. Det ændredes i 1785 da krigskancellisekretær Johan Samuel Augustin bad om at blive stedt til hvile på Assistens Kirkegård. Flere fra de øvre klasser fulgte hans eksempel, og efter den tid blev stedet mondænt. Det endte endda med, at københavnerne begyndte at tage på udflugt til kirkegården med madkurv og medbragt te.

I 1804 opdagedes ved en tilfældighed at graverne på kirkegården var involveret i organiseret gravrøveri. Bl.a. florerede den historie, at den unge Giertrud Birgitte Bodenhoff, som blev begravet på kirkegården i 1798, kun havde været skindød, og natten efter sin begravelse var blevet vækket af gravrøverne, da de ville tage hendes smykker, hvorefter de myrdede hende.[2] Året efter gravrøvernes anholdelse blev en kommission nedsat, der skulle se på de generelle forhold på kirkegården. Kommissionen formulerede bl.a. en instruks, hvori det blev forbudt at "Æde- og Drikkevarer falholdes eller fortæres paa Kirkegaarden, eller at der paa samme holdes Musik eller foretages noget, der ligner Lystighed." I samme forbindelse blev de store massive træporte ind til kirkegården udskiftet med de store gitterlåger som stadig anvendes. Det udførtes så det var sværere for folk at snige sig rundt uset på kirkegården om natten.[3] Derudover blev det i 1813 forbudt graverne at sælge spiritus til besøgende.

Som det største grønne område på Nørrebro er Assistens Kirkegård blevet et yndet opholdssted for bydelens beboere. Om sommeren ses således solbadende både på selve kirkegården og i Hans Tavsens Park, som ligger langs med kirkegårdens sydvestlige side.

Søskendes ægteskabSkovridder, Forstmand og Ridder af Dannebrog Jens Andreasen BangAbel Cathrine Frederikke PreislerVis familie
før 1816 (34 år gammel)

Brors dødsfaldCand.Jur. Fuldmægtig i Kammerkancelliet Gjødert Terkelsen Bang
19. maj 1819 (37 år gammel)
Mors dødAnna Sybille Terkelsen
1822 (40 år gammel)

Søskendes ægteskabSkovridder, Forstmand og Ridder af Dannebrog Jens Andreasen BangAnne Marie Hasle DjørupVis familie
før 1825 (43 år gammel)

Barns ægteskabKommandant Niels Christian von LundingJutta MangorVis familie
22. november 1833 (52 år gammel)

Barnebarns fødselKonventualinde Friderikke Christiana Lunding
28. oktober 1834 (53 år gammel)
Barnebarns dåbKonventualinde Friderikke Christiana Lunding
9. december 1834 (53 år gammel)
Note: Faddere:

Faddere: Ingen anført

Note: Garnisons Kirke

Garnisons Kirke ved Sankt Annæ Plads blev rejst under Frederik 4.s regering og med ingeniørofficeren Georg Philip Müller som første arkitekt. Hans tegninger, som senere ændredes, er dateret 1697. Samme år skænkede Christian 5. en byggegrund til formålet og den lå på hjørnet af Adelgade og Dronningens Tværgade. Byggeriet skulle delvis finansieres ved bøder, som idømtes ved Højesteret. Projektet forsinkedes imidlertid ved Christian 5.s død 1699 og Danmarks efterfølgende deltagelse i Store Nordiske Krig. 1703 valgtes den nuværende hjørnegrund, hvorefter grundstenen nedlagdes. Men allerede 1704 bestemtes det, at fundamenterne, der fulgte Müllers planer fra 1697, skulle ændres. Man ønskede en større kirke, og hertil leverede generalbygmester Wilhelm Friederich von Platen nye tegninger. Han havde 1698 indhentet Christian 5.s "Permission til at rejse til Italien, Frankrig og andre Lande for at perfektionere sig i Byggekunst". Hjemvendt fra sin udenlandsrejse var han særdeles fortrolig med europæisk barok og gav kirken en rigere form, således med pilasterdelte facader og kuppelspir i stedet for en tagrytter. 24. marts 1706 indviedes bygningen, hvis officielle navn blev Den Herre Zebaoths Kirke (Gl. Testamente: Zebaoth = Hærskarernes Gud). Dette navn slog aldrig an, hvorfor menighedsrådet 1921 vedtog betegnelsen Garnisons Kirke (Den Herre Zebaoths Kirke).

Bygningen fungerede fra begyndelsen som kirke for byens garnison, og indtil 1819 prædikedes her skiftevis på dansk og tysk, et udtryk for den tyske indflydelse på det danske militær. Frederik 6. bestemte da, at den tysktalende del af menigheden herefter skulle høre under Frederiks Tyske Kirke (nuværende Christians Kirke) på Christianshavn. her var der i forvejen en tysksproget menighed. Garnisons Kirke er i det udvendige stort set uændret, dog forhøjede man 1886 spiret, som er rejst over hovedportalen i vestgavlen. Det indre domineres af de perlegrå, balustersmykkede pulpiturer, der dækker væggene i to stokværk. Pulpiturerne hviler på ottekantede søjler. Alteret, hvis udformning skyldes billedhuggeren Didrik Gercken, er af norsk marmor i forskellige farver. Den arkitektoniske opbygning med forkrøppede gesimser samt korintiske pilastre og søjler er ligesom de hvide guirlander, draperier og engle typisk for barokken, en iscenesættelse med effekter. Skulpturerne er udført af billedhuggeren Just Wiedewelt, fader til den senere så kendte Johannes Wiedewelt. Kirkegården sløjfedes 1851, men man gav tilladelse til, at komponisten J. P. E. Hartmann marts 1900 kunne jordfæstes i samme grav, hvor hans hustru allerede 1851 var stedt til hvile.

Garnisons Kirke, København Amt
Garnisons Kirke, København Amt

Note: http://danmarkskirker.natmus.dk/koebenhavn-by/garnisonskirken/

http://danmarkskirker.natmus.dk/koebenhavn-by/garnisonskirken/ http://da.wikipedia.org/wiki/Garnisons_Kirke

Barnebarns fødselSekretær, Cand. jur. Valentin Nicolaj Mangor Lunding
31. maj 1836 (54 år gammel)
Barnebarns dåbSekretær, Cand. jur. Valentin Nicolaj Mangor Lunding
8. juli 1836 (54 år gammel)
Note: Faddere:

Faddere: Ingen anført

Note: Kirkens historie

Kirkens historie

Kong Frederik IV var bygherre, og kirken stod færdig i 1706 som hærens kirke i København, der som udpræget fæstningsby rummede en stor landmilitær garnison. Tidligt blev den brugt af borgerne i den nyanlagte Frederiksstaden mellem Kgs. Nytorv og Kastellet og blev fra 1804 også civil kirke for bydelen, der socialt set altid har været meget sammensat.Kirken ligger på langs ad Sct. Annæ Plads og syner udvendigt ikke af så meget. Men indvendigt folder den sig ud som et af byens største og mest monumentale kirkerum, hvis pulpiturer i to etager i nederlandsk barok giver rummet sit eget strenge men rolige præg, holdt sammen af det store alterparti i norsk, sort-hvid marmor.

Garnisons Kirkegård ligger på Dag Hammarskjölds Allé lige nord for Østerport Station, og kirkegården rummer mange monumenter over nationens og hærens historie. I dag er kirken en i enhver henseende velfungerende kirke i indre by. I forbindelse med den sidste store restaurering i 1995 blev kirkens oprindelige højbarokorgel, bygget af Kastens i 1724, genskabt ved orgelbyggeren Carsten Lund. Orglet har betydet et løft for både gudstjeneste- og koncertlivet.

Dronning Margrethe II’s monogram sidder nu på orglets rygpositiv, mens Frederik IV’s monogram stadig sidder øverst på de to pedaltårne samt over indgangsdøren og på alteret.

Garnisons Kirke, København Amt
Garnisons Kirke, København Amt

Note: http://danmarkskirker.natmus.dk/koebenhavn-by/garnisonskirken/

http://danmarkskirker.natmus.dk/koebenhavn-by/garnisonskirken/ http://da.wikipedia.org/wiki/Garnisons_Kirke

Beskrivelse
Madam Mangor/Anne Marie Bang
1837 (55 år gammel)

Madam Mangor, København
Madam Mangor, København

Note: Madam Mangor,

Madam Mangor, egl. Anna Marie Mangor, 1781-1865, dansk kogebogsforfatter. Madam Mangor udgav i 1837 Kogebog for smaa Husholdninger, i 1840 Syltebog for smaa Husholdninger og i 1841 en fortsættelse af kogebogen. Bøgerne blev senere samlet og udkom frem til 1910 i mange oplag. Madam Mangors værk har ingen teoretiske tilgange; det er skabt ud fra praksis, gennemprøvet og nøjagtigt med angivelse af mål og vægt. Det er gennembruddet for kogebøger skrevet til den forudsætningsløse, og det dækkede et stort behov i en periode præget af opbrud og vandringer fra land til by. Hun udgav senere bl.a. en børnebog og i 1864 Kogebog for Soldater i Felten.

Note: Anne Marie Mangor- (1781 – 1865)

Anne Marie Mangor- (1781 – 1865)

Anne Marie Mangor blev som kogebogsforfatterinde kendt under navnet Madam Mangor. Hun udsendte i 1837 anonymt og på eget forlag sin første kogebog, der indeholdt en række forud afprøvede opskrifter med nøjagtig angivelse af mål og tid. Denne første kogebog og de to efterfølgende er blevet anvendt gennem mere end hundrede år og samlet trykt i meget stort oplag.

Værker Kogebog for Soldaten i Felten (1864) Mangors Kogebog for smaa huusholdninger 1876-udgaven. Udkom første gang i 1837.

Note: Cornelius Petersen - En Rigsdagsmand

Cornelius Petersen - En Rigsdagsmand

Cornelius Petersen, Gårdejer, Folketingsmand, Rigsdagsmand og Dannebrogsmand, gift med Dorthea Olesdatter. 13. april 1806 - 17. December 1876. Tip tip oldefar blev 70 år, døde på Kommunehospitalet i København den 17. December 1876. Begraves på Davinde Kirkegård den 23. December 1876. Mindesten står her til minde om Cornelius Petersen, medlem af den store Davinde slægt. Et langt og begivenhedsrigt liv, som vi vil dykke ned i og kigge nærmere på sammen med tip tip oldefars breve og slægt.

Madam Mangor vil være kendt af enhver, der interesserer sig bare en smule for gammeldags madlavning og har en svaghed for antikvariske kogebøger, herunder Madam Mangor, der udgav flere kogebøger, som ivrigt er læst gennem mere end hundrede år. Hendes kogebøger er trykt i rigtig store oplag. Madammens virkelige navn var Anne Marie Mangor, et navn hun havde giftet sig til i ægteskabet med Valentin Nicolai Mangor, søn af stadsfysikus Christian Elovius Mangor. Fruen var født Bang i 1781, som datter af Andreas Bang og Anne Sybille Bang. Andreas Bang var assessor i hof- og stadsretten.

Madam Mangor og hendes mand havde tre plejedøtre. Anine Marie Mangor, gift med Frederik Wilhelm Thiele, justitsråd og kontorchef under Finansministeriet. Johanne Mette Mangor, gift med Rudolph Rothe, inspektør ved De Kongelige Lysthaver og Jutta Mangor, gift med Niels Christian von Lunding, der havde en militær løbebane som kaptajn, kommandør og major.

Slægtskabet mellem Madam Mangor, som vi vil kalde hende, da det er det navn hun er kendt under, og rigsdagsmanden Cornelius Petersen skyldes Madam Mangors mand Valentin Nicolai Mangor. Han var Mads Jepsen Lerches 4 sønnesøn. Mads er bror til Cornelius' 6. tipoldemor, Anna Jepsdatter Lerche.

Valentin døde pludselig i 1812 og fruen stod alene med tre små døtre. Det var et hårdt slag for Madam Manger, der selvsagt nu sad i trange kår med døtrene og noget måtte ske for at skaffe husstanden indtægt. I 1837 udgav hun, 57 år gammel, Kogebog for små Husholdninger. Grundideen for denne senere så uundværlige bog, byggede på optegnelser fra egen husholdning. Nøjagtighed hvad angår mål og vægt kom hende til stor nytte i sine opskrifter.

I 1841 kom en fortsættelse af Kogebog for små Husholdninger og i 1940 en syltebog. Kogebog for Småpiger udkom i 1847. Under krigen 1864 kom Kogebog for soldat i felten, fruen var opsat på at mildne vilkårene for danske soldater i felten. Den lille bog blev uddelt i tusindvis blandt den danske arme.

Men Madam Mangor kunne skrive om andet end mad. Hun nåede også at udgive et par børnebøger. Kogebøgerne vedblev at udkomme efter hendes død i 1865, frem til 1910 i reviderede udgaver, udsendt af hendes arvinger.

Note: Anne Marie Mangor (1781 - 1865)

Anne Marie Mangor (1781 - 1865) Mangor, Anne Marie

1781-1865, kogebogsforfatter.

*12.7.1781 i Kbh., †16.5.1865 smst.

Forældre: assessor Andreas Bang (1740-1801) og Anna Sybille Terkelsen (1746-1822).

~16.10.1800 med fuldmægtig, grosserer Valentin Nicolai M., *14.4.1770 i Viborg, †4.4.1812 i Kbh., s. af stadsfysicus ◊Christian Elovius M. og Marie Elisabeth Klagenberg.

Plejebørn: Anine Marie (1803), Johanne Methea (1804), Jutta (1807).

AMMs barndomsmiljø var det bedre kbh.ske borgerskab. Hun fik ingen egentlig uddannelse, men erhvervede indsigt i sprog, litteratur, musik, håndarbejde og selskabelige omgangsformer. 19 år gammel blev hun gift med Valentin Nicolai M., en livsglad, musikalsk og vittig ung jurist. Det var kærlighed, der bragte dem sammen, og ægteskabet blev godt og lykkeligt. Da ægtefællen døde i 1812, sad AMM tilbage med tre små piger, en søn var død ved fødslen seks år tidligere. Men familien trådte til og sikrede enken et ordentligt, om end beskedent liv. Hun underviste selv sine piger, opdrog tillige plejebørn og havde skiftende logerende boende.

Som ung og nygift havde AMM stået tøvende over for at føre hus, men hendes enkestand gjorde det nødvendigt, at hun engagerede sig i det praktiske. Hun lavede kludetæpper og andet håndarbejde, som hun solgte, og udviklede sig til at blive endog meget dygtig i et køkken. Hun praktiserede dels for familie og venner, dels hos velstående familiemedlemmer, der holdt stort hus i sommersæsonen. Sine egne og omgangskredsens opskrifter samlede, gennemprøvede og nedskrev hun med nøjagtige mål og tidsangivelser. I 1837 havde hun samlet sine opskrifter til en kogebog. Tidens førende forlægger ◊C.A. Reitzel fik den tilbudt, men afviste manuskriptet. Så tog hun selv fat. Hun fik sin svigersøns broder, bogtrykker Hans Henrik Thiele, til at give kredit på papir og trykning, og bogen udkom på eget forlag i et oplag på 500 eksemplarer. Kogebog for smaa Huusholdninger var titlen, men der var intet forfatternavn på titelbladet. Det kom der snart, for bogen udkom i oplag efter oplag, og nu med forfatternavnet Anne Marie Mangor født Bang. 1840 udsendte hun Syltebog for smaa Huusholdninger og 1842 Fortsættelse af Kogebog for smaa Huusholdninger, også de på eget forlag. Bøgerne kom i talrige oplag, der hver gang var omhyggeligt gennemsete, rettede og supplerede, hvor praksis havde vist et behov. Hun læste selv korrektur, og en del af forklaringen på kogebøgernes succes ligger i denne tætte og nære omhu. Kogebøgerne gav hende tryghed i alderdommen. Hun var 57 år gammel, da den første udkom, og dens succes bestyrkede også hendes selvværd.

“Madam Mangor” skildres af sine samtidige som varmhjertet, udadvendt og uforfærdet. Hun var centrum i et hjem, hvor tonen var lys, venlig og præget af hengivenhed. Hun fik efterhånden sine tre døtre gift, blev bedstemoder og samlingspunkt for børn, børnebørn og talrige venner og deres børn. AMM var en handlingens kvinde, og børnebørnenes ankomst fik hende til at skrive En Bedstemoders Fortællinger for sine Børnebørn, 1843, og Kogebog for smaa Piger, 1848. En enkelt skønlitterær bog blev det også til, Tante Cousine fra 1852. Da Danmark i 1864 kom i krig med Tyskland, gav hun sin harme og angst afløb ved at skrive Kogebog for Soldaten i Felten, 1864. Bogen forærede hun væk til hæren i tusindvis af eksemplarer som et udtryk for sin fædrelandskærlighed.

AMMs kogebog er ikke stor og genial. Den opsamler, hvad der var fremme i tiden, og gennem de mange reviderede oplag udvikledes den stille og langsomt. Bogen var rettet mod borgerlige husholdninger, der serverede mindst to retter til middag hver dag, og som holdt mange selskaber, hvor husets formåen skulle fremvises. Der var masser af dagligmad, drøjende for- og resteretter, men også retter beregnet til fest og gæstebud. “Man tager et Sølvfad,” er en talemåde, som henføres til Madam Mangor, men hun har aldrig anvendt udtrykket. Eftertiden har tillagt hende et skær af ødselhed, som der intet hold er i. Hendes køkken var jævnt og beskedent, på grænsen til det kedsommelige. Var hun således ikke ødsel, så var hun redelig. De retter, der skulle være flotte, var det, og de beskedne var beskedne. AMMs kogebøger fik lang levetid og stor udbredelse. De blev efter hendes død i 1865 fortsat revideret og udsendt af hendes arvinger helt frem til 1910, hvor kogebogen og dens fortsættelse udkom samlet i 40. oplag. At netop hendes værk blev stående, skyldes en lykkelig forening af hendes kvaliteter og tidens behov. Det landlige Danmark var under forandring, og de gammeldags forrådshusholdningers erfaringer kom til kort i en byhusholdning. Spisevanerne ændrede sig, den gammeldags søbemad blev erstattet af middagsmad med sovs og kartofler, forretter til hverdag og dessert om søndagen. Da AMM fik eget hjem ved giftermålet, må det have været med åbent ildsted. Hvornår hun selv har fået komfur, ved vi ikke, men gennem kogebøgernes mange oplag kan vi følge opskrifternes gradvise tilpasning til den nye teknik. I denne opbrudstid udkom hendes kogebøger. De kostede ikke mere, end de fleste havde råd til dem, både fruerne og de tjenestepiger, der kom ind fra landet og skulle fungere i en byhusholdning. Dem alle hjalp hun omhyggeligt og redeligt. Man kunne stole på Madam Mangor.

Mal. fra 1835 af C.A. Jensen. Mal. fra 1846 af Em. Bærentzen. Foto i KB.

Ritt Bjerregaard (red.): Heltindehistorier, 1983. Madam Mangors bedste, 1966.

Optaget i Dansk Biografisk Leksikon.

Else-Marie Boyhus

Barns ægteskabKammerråd og Justitsråd Frederik Wilhelm ThieleAnine Marie MangorVis familie
før 1838 (56 år gammel)

Barnebarns fødselInspektør ved Den Kgl Kobberstiksamling Johan Rudolph Thiele
10. januar 1838 (56 år gammel)
Barnebarns fødselKaptajn Conrad Mathias Lunding
22. maj 1838 (56 år gammel)
Barnebarns dåbKaptajn Conrad Mathias Lunding
21. juni 1838 (56 år gammel)
Note: Faddere:

Faddere: ? Faderen Major Emil Schlegel Capit: Eusebius Bruun af Artilliriat ?: Willer Lunding Fru Justitsraadinde Frederike Christina Lunding Jomfru Hanne Medoa Mangor

Note: Kirkens historie

Kirkens historie

Kong Frederik IV var bygherre, og kirken stod færdig i 1706 som hærens kirke i København, der som udpræget fæstningsby rummede en stor landmilitær garnison. Tidligt blev den brugt af borgerne i den nyanlagte Frederiksstaden mellem Kgs. Nytorv og Kastellet og blev fra 1804 også civil kirke for bydelen, der socialt set altid har været meget sammensat.Kirken ligger på langs ad Sct. Annæ Plads og syner udvendigt ikke af så meget. Men indvendigt folder den sig ud som et af byens største og mest monumentale kirkerum, hvis pulpiturer i to etager i nederlandsk barok giver rummet sit eget strenge men rolige præg, holdt sammen af det store alterparti i norsk, sort-hvid marmor.

Garnisons Kirkegård ligger på Dag Hammarskjölds Allé lige nord for Østerport Station, og kirkegården rummer mange monumenter over nationens og hærens historie. I dag er kirken en i enhver henseende velfungerende kirke i indre by. I forbindelse med den sidste store restaurering i 1995 blev kirkens oprindelige højbarokorgel, bygget af Kastens i 1724, genskabt ved orgelbyggeren Carsten Lund. Orglet har betydet et løft for både gudstjeneste- og koncertlivet.

Dronning Margrethe II’s monogram sidder nu på orglets rygpositiv, mens Frederik IV’s monogram stadig sidder øverst på de to pedaltårne samt over indgangsdøren og på alteret.

Garnisons Kirke, København Amt
Garnisons Kirke, København Amt

Note: http://danmarkskirker.natmus.dk/koebenhavn-by/garnisonskirken/

http://danmarkskirker.natmus.dk/koebenhavn-by/garnisonskirken/ http://da.wikipedia.org/wiki/Garnisons_Kirke

Barns ægteskabInspektør ved De Kgl Lysthaver og Etatsråd Rudolph RotheJohanne Mettea MangorVis familie
efter 1841 (59 år gammel)

Datters dødsfaldAnine Marie Mangor
1858 (76 år gammel)

Brors dødsfaldSkovridder, Forstmand og Ridder af Dannebrog Jens Andreasen Bang
9. juni 1862 (80 år gammel)
Adresse: Steendalgaard, Vium
Brors begravelseSkovridder, Forstmand og Ridder af Dannebrog Jens Andreasen Bang
15. juni 1862 (80 år gammel)
Død 16. maj 1865 (83 år gammel)
Adresse: Nørrebrogade 7
Begravelse 20. maj 1865 (4 dage efter dødsfald)

Adresse: Assistent Kirkegård
Note: Københavns Domkirke, Vor Frue Kirke,

Københavns Domkirke, Vor Frue Kirke, blev først domkirke i 1924, efter at Sjællands Stift blev delt i 1922. Omkring 1200 blev kirken kollegiatkirke, dvs. en slags filialkirke til Roskilde Domkirke; efter Reformationen var den blevet universitetets kirke og blev i mange henseender anset for landets hovedkirke.

Den første, romanske, kirke på stedet opførtes kort efter Havns befæstning i 1100-t. Dens gotiske efterfølger grundlagdes 1316 som en basilikabygning i røde tegl, der først senere fik et vesttårn. Kirken brændte ved bybranden i 1728; ved genopbygningen bibeholdtes det gotiske præg, men nu som hallekirke. 1742-44 opsattes et meget højt, barokt spir, der gav tårnet en samlet højde på ca. 110 m. Kirken ødelagdes ved Københavns bombardement 1807; det fortælles, at klokkespillet med 35 klokker lød under branden, sat i gang af varmen.

1811-29 genopbyggedes kirken af C.F. Hansen, der med brug af det gamle murværk, nu pudset, omformede den i klassicistisk stil. Det ydre blev en regulær blok med en dominerende dorisk tempelgavl foran indgangen (med skulpturer af Bertel Thorvaldsen) og et spirløst tårn.

Det indre fik et kassetteret tøndehvælv, båret af doriske kolossalsøjler, og en halvcirkulær apsis; det smykkes af Thorvaldsens Kristus i koret og de tolv apostle på langsiderne, opstillet 1839.

Stærke protester mod brygger Carl Jacobsens tilbud om at skænke et spir til tårnet gav anledning til en positiv nyvurdering af C.F. Hansens arkitektur. Kirken blev gennemgribende restaureret 1970-79 af Vilhelm Wohlert. Københavns Domkirke er optaget i Kulturkanon.

Assistens Kirkegård, København Amt
Assistens Kirkegård, København Amt

Note: Kirkegårdens historie

Kirkegårdens historie

I 1711 var København blevet ramt af endnu en epidemi "Den sorte død", som alene tog 23.000 liv, og der måtte i hast anlægges seks pest- eller assistenskirkegårde i byens udkant, men stadig inden for voldene. De var imidlertid slet ikke fyldestgørende. Bare på Holmens Kirkes gravplads lå kisterne ovenpå jorden og udbredte sådan en stank, at Søværnet fik besked om at affyre kanoner på området for at skabe bevægelse i luften og tilsløre stanken noget med krudtrøg.

Det var først i 1760 lang tid efter epidemien, at man besluttede at sløjfe de seks overfyldte og farlige pestkirkegårde. En sumpet mark på den anden side af Søerne blev udlagt til en ny og større assistenskirkegård. Der blev dyrket tobak på marken, men nu blev den forsynet med en ringmur og udlagt som kirkegård.[1] Det bedre borgerskab afholdt sig imidlertid fra at blive begravet på et så fjernt og øde sted, så kirkegården var fortrinsvis fattigkirkegård. Det ændredes i 1785 da krigskancellisekretær Johan Samuel Augustin bad om at blive stedt til hvile på Assistens Kirkegård. Flere fra de øvre klasser fulgte hans eksempel, og efter den tid blev stedet mondænt. Det endte endda med, at københavnerne begyndte at tage på udflugt til kirkegården med madkurv og medbragt te.

I 1804 opdagedes ved en tilfældighed at graverne på kirkegården var involveret i organiseret gravrøveri. Bl.a. florerede den historie, at den unge Giertrud Birgitte Bodenhoff, som blev begravet på kirkegården i 1798, kun havde været skindød, og natten efter sin begravelse var blevet vækket af gravrøverne, da de ville tage hendes smykker, hvorefter de myrdede hende.[2] Året efter gravrøvernes anholdelse blev en kommission nedsat, der skulle se på de generelle forhold på kirkegården. Kommissionen formulerede bl.a. en instruks, hvori det blev forbudt at "Æde- og Drikkevarer falholdes eller fortæres paa Kirkegaarden, eller at der paa samme holdes Musik eller foretages noget, der ligner Lystighed." I samme forbindelse blev de store massive træporte ind til kirkegården udskiftet med de store gitterlåger som stadig anvendes. Det udførtes så det var sværere for folk at snige sig rundt uset på kirkegården om natten.[3] Derudover blev det i 1813 forbudt graverne at sælge spiritus til besøgende.

Som det største grønne område på Nørrebro er Assistens Kirkegård blevet et yndet opholdssted for bydelens beboere. Om sommeren ses således solbadende både på selve kirkegården og i Hans Tavsens Park, som ligger langs med kirkegårdens sydvestlige side.

Familie med forældre
far
17401801
Født: 7. marts 1740 48 21Skt. Nikolaj Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
Død: 6. april 1801Skt. Nikolaj Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
mor
Ægteskab Ægteskab
storebror
17741819
Født: 16. oktober 1774 34 28Vor Frue Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
Død: 19. maj 1819Jyderup Sogn, Tuse Herred, Holbæk Amt, DNK
7 år
hende selv
Madam Mangor
17811865
Født: 12. juli 1781 41 35Skt. Nikolaj Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
Død: 16. maj 1865Vor Frue Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
5 år
lillebror
17861862
Født: 14. juli 1786 46 40Sokkelund Herred, København Amt, DNK
Død: 9. juni 1862Vium Sogn, Lysgaard Herred, Viborg Amt, DNK
Familie med Grosserer, Cand.jur. og fuldmægtig i Hof-og Stadsretten Valentin Nicolai Mangor
ægtemand
17701812
Født: 14. april 1770 31 27Viborg Domsogn, Nørlyng Herred, Viborg Amt, DNK
Død: 4. april 1812Vor Frue Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
hende selv
Madam Mangor
17811865
Født: 12. juli 1781 41 35Skt. Nikolaj Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
Død: 16. maj 1865Vor Frue Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
Religiøst ægteskab Religiøst ægteskab16. oktober 1800
2 år
datter
18 måneder
datter
18041894
Født: 8. juli 1804 34 22Skt. Nikolaj Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
Død: 30. april 1894Sokkelund Herred, København Amt, DNK
3 år
datter
18071894
Født: 7. oktober 1807 37 26Helligaand Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
Død: 27. oktober 1894Frederiksberg Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
Begravelse

Københavns Domkirke, Vor Frue Kirke, blev først domkirke i 1924, efter at Sjællands Stift blev delt i 1922. Omkring 1200 blev kirken kollegiatkirke, dvs. en slags filialkirke til Roskilde Domkirke; efter Reformationen var den blevet universitetets kirke og blev i mange henseender anset for landets hovedkirke.

Den første, romanske, kirke på stedet opførtes kort efter Havns befæstning i 1100-t. Dens gotiske efterfølger grundlagdes 1316 som en basilikabygning i røde tegl, der først senere fik et vesttårn. Kirken brændte ved bybranden i 1728; ved genopbygningen bibeholdtes det gotiske præg, men nu som hallekirke. 1742-44 opsattes et meget højt, barokt spir, der gav tårnet en samlet højde på ca. 110 m. Kirken ødelagdes ved Københavns bombardement 1807; det fortælles, at klokkespillet med 35 klokker lød under branden, sat i gang af varmen.

1811-29 genopbyggedes kirken af C.F. Hansen, der med brug af det gamle murværk, nu pudset, omformede den i klassicistisk stil. Det ydre blev en regulær blok med en dominerende dorisk tempelgavl foran indgangen (med skulpturer af Bertel Thorvaldsen) og et spirløst tårn.

Det indre fik et kassetteret tøndehvælv, båret af doriske kolossalsøjler, og en halvcirkulær apsis; det smykkes af Thorvaldsens Kristus i koret og de tolv apostle på langsiderne, opstillet 1839.

Stærke protester mod brygger Carl Jacobsens tilbud om at skænke et spir til tårnet gav anledning til en positiv nyvurdering af C.F. Hansens arkitektur. Kirken blev gennemgribende restaureret 1970-79 af Vilhelm Wohlert. Københavns Domkirke er optaget i Kulturkanon.

Beskrivelse
Note: Madam Mangor,

Madam Mangor, egl. Anna Marie Mangor, 1781-1865, dansk kogebogsforfatter. Madam Mangor udgav i 1837 Kogebog for smaa Husholdninger, i 1840 Syltebog for smaa Husholdninger og i 1841 en fortsættelse af kogebogen. Bøgerne blev senere samlet og udkom frem til 1910 i mange oplag. Madam Mangors værk har ingen teoretiske tilgange; det er skabt ud fra praksis, gennemprøvet og nøjagtigt med angivelse af mål og vægt. Det er gennembruddet for kogebøger skrevet til den forudsætningsløse, og det dækkede et stort behov i en periode præget af opbrud og vandringer fra land til by. Hun udgav senere bl.a. en børnebog og i 1864 Kogebog for Soldater i Felten.

Note: Anne Marie Mangor- (1781 – 1865)

Anne Marie Mangor- (1781 – 1865)

Anne Marie Mangor blev som kogebogsforfatterinde kendt under navnet Madam Mangor. Hun udsendte i 1837 anonymt og på eget forlag sin første kogebog, der indeholdt en række forud afprøvede opskrifter med nøjagtig angivelse af mål og tid. Denne første kogebog og de to efterfølgende er blevet anvendt gennem mere end hundrede år og samlet trykt i meget stort oplag.

Værker Kogebog for Soldaten i Felten (1864) Mangors Kogebog for smaa huusholdninger 1876-udgaven. Udkom første gang i 1837.

Note: Cornelius Petersen - En Rigsdagsmand

Cornelius Petersen - En Rigsdagsmand

Cornelius Petersen, Gårdejer, Folketingsmand, Rigsdagsmand og Dannebrogsmand, gift med Dorthea Olesdatter. 13. april 1806 - 17. December 1876. Tip tip oldefar blev 70 år, døde på Kommunehospitalet i København den 17. December 1876. Begraves på Davinde Kirkegård den 23. December 1876. Mindesten står her til minde om Cornelius Petersen, medlem af den store Davinde slægt. Et langt og begivenhedsrigt liv, som vi vil dykke ned i og kigge nærmere på sammen med tip tip oldefars breve og slægt.

Madam Mangor vil være kendt af enhver, der interesserer sig bare en smule for gammeldags madlavning og har en svaghed for antikvariske kogebøger, herunder Madam Mangor, der udgav flere kogebøger, som ivrigt er læst gennem mere end hundrede år. Hendes kogebøger er trykt i rigtig store oplag. Madammens virkelige navn var Anne Marie Mangor, et navn hun havde giftet sig til i ægteskabet med Valentin Nicolai Mangor, søn af stadsfysikus Christian Elovius Mangor. Fruen var født Bang i 1781, som datter af Andreas Bang og Anne Sybille Bang. Andreas Bang var assessor i hof- og stadsretten.

Madam Mangor og hendes mand havde tre plejedøtre. Anine Marie Mangor, gift med Frederik Wilhelm Thiele, justitsråd og kontorchef under Finansministeriet. Johanne Mette Mangor, gift med Rudolph Rothe, inspektør ved De Kongelige Lysthaver og Jutta Mangor, gift med Niels Christian von Lunding, der havde en militær løbebane som kaptajn, kommandør og major.

Slægtskabet mellem Madam Mangor, som vi vil kalde hende, da det er det navn hun er kendt under, og rigsdagsmanden Cornelius Petersen skyldes Madam Mangors mand Valentin Nicolai Mangor. Han var Mads Jepsen Lerches 4 sønnesøn. Mads er bror til Cornelius' 6. tipoldemor, Anna Jepsdatter Lerche.

Valentin døde pludselig i 1812 og fruen stod alene med tre små døtre. Det var et hårdt slag for Madam Manger, der selvsagt nu sad i trange kår med døtrene og noget måtte ske for at skaffe husstanden indtægt. I 1837 udgav hun, 57 år gammel, Kogebog for små Husholdninger. Grundideen for denne senere så uundværlige bog, byggede på optegnelser fra egen husholdning. Nøjagtighed hvad angår mål og vægt kom hende til stor nytte i sine opskrifter.

I 1841 kom en fortsættelse af Kogebog for små Husholdninger og i 1940 en syltebog. Kogebog for Småpiger udkom i 1847. Under krigen 1864 kom Kogebog for soldat i felten, fruen var opsat på at mildne vilkårene for danske soldater i felten. Den lille bog blev uddelt i tusindvis blandt den danske arme.

Men Madam Mangor kunne skrive om andet end mad. Hun nåede også at udgive et par børnebøger. Kogebøgerne vedblev at udkomme efter hendes død i 1865, frem til 1910 i reviderede udgaver, udsendt af hendes arvinger.

Note: Anne Marie Mangor (1781 - 1865)

Anne Marie Mangor (1781 - 1865) Mangor, Anne Marie

1781-1865, kogebogsforfatter.

*12.7.1781 i Kbh., †16.5.1865 smst.

Forældre: assessor Andreas Bang (1740-1801) og Anna Sybille Terkelsen (1746-1822).

~16.10.1800 med fuldmægtig, grosserer Valentin Nicolai M., *14.4.1770 i Viborg, †4.4.1812 i Kbh., s. af stadsfysicus ◊Christian Elovius M. og Marie Elisabeth Klagenberg.

Plejebørn: Anine Marie (1803), Johanne Methea (1804), Jutta (1807).

AMMs barndomsmiljø var det bedre kbh.ske borgerskab. Hun fik ingen egentlig uddannelse, men erhvervede indsigt i sprog, litteratur, musik, håndarbejde og selskabelige omgangsformer. 19 år gammel blev hun gift med Valentin Nicolai M., en livsglad, musikalsk og vittig ung jurist. Det var kærlighed, der bragte dem sammen, og ægteskabet blev godt og lykkeligt. Da ægtefællen døde i 1812, sad AMM tilbage med tre små piger, en søn var død ved fødslen seks år tidligere. Men familien trådte til og sikrede enken et ordentligt, om end beskedent liv. Hun underviste selv sine piger, opdrog tillige plejebørn og havde skiftende logerende boende.

Som ung og nygift havde AMM stået tøvende over for at føre hus, men hendes enkestand gjorde det nødvendigt, at hun engagerede sig i det praktiske. Hun lavede kludetæpper og andet håndarbejde, som hun solgte, og udviklede sig til at blive endog meget dygtig i et køkken. Hun praktiserede dels for familie og venner, dels hos velstående familiemedlemmer, der holdt stort hus i sommersæsonen. Sine egne og omgangskredsens opskrifter samlede, gennemprøvede og nedskrev hun med nøjagtige mål og tidsangivelser. I 1837 havde hun samlet sine opskrifter til en kogebog. Tidens førende forlægger ◊C.A. Reitzel fik den tilbudt, men afviste manuskriptet. Så tog hun selv fat. Hun fik sin svigersøns broder, bogtrykker Hans Henrik Thiele, til at give kredit på papir og trykning, og bogen udkom på eget forlag i et oplag på 500 eksemplarer. Kogebog for smaa Huusholdninger var titlen, men der var intet forfatternavn på titelbladet. Det kom der snart, for bogen udkom i oplag efter oplag, og nu med forfatternavnet Anne Marie Mangor født Bang. 1840 udsendte hun Syltebog for smaa Huusholdninger og 1842 Fortsættelse af Kogebog for smaa Huusholdninger, også de på eget forlag. Bøgerne kom i talrige oplag, der hver gang var omhyggeligt gennemsete, rettede og supplerede, hvor praksis havde vist et behov. Hun læste selv korrektur, og en del af forklaringen på kogebøgernes succes ligger i denne tætte og nære omhu. Kogebøgerne gav hende tryghed i alderdommen. Hun var 57 år gammel, da den første udkom, og dens succes bestyrkede også hendes selvværd.

“Madam Mangor” skildres af sine samtidige som varmhjertet, udadvendt og uforfærdet. Hun var centrum i et hjem, hvor tonen var lys, venlig og præget af hengivenhed. Hun fik efterhånden sine tre døtre gift, blev bedstemoder og samlingspunkt for børn, børnebørn og talrige venner og deres børn. AMM var en handlingens kvinde, og børnebørnenes ankomst fik hende til at skrive En Bedstemoders Fortællinger for sine Børnebørn, 1843, og Kogebog for smaa Piger, 1848. En enkelt skønlitterær bog blev det også til, Tante Cousine fra 1852. Da Danmark i 1864 kom i krig med Tyskland, gav hun sin harme og angst afløb ved at skrive Kogebog for Soldaten i Felten, 1864. Bogen forærede hun væk til hæren i tusindvis af eksemplarer som et udtryk for sin fædrelandskærlighed.

AMMs kogebog er ikke stor og genial. Den opsamler, hvad der var fremme i tiden, og gennem de mange reviderede oplag udvikledes den stille og langsomt. Bogen var rettet mod borgerlige husholdninger, der serverede mindst to retter til middag hver dag, og som holdt mange selskaber, hvor husets formåen skulle fremvises. Der var masser af dagligmad, drøjende for- og resteretter, men også retter beregnet til fest og gæstebud. “Man tager et Sølvfad,” er en talemåde, som henføres til Madam Mangor, men hun har aldrig anvendt udtrykket. Eftertiden har tillagt hende et skær af ødselhed, som der intet hold er i. Hendes køkken var jævnt og beskedent, på grænsen til det kedsommelige. Var hun således ikke ødsel, så var hun redelig. De retter, der skulle være flotte, var det, og de beskedne var beskedne. AMMs kogebøger fik lang levetid og stor udbredelse. De blev efter hendes død i 1865 fortsat revideret og udsendt af hendes arvinger helt frem til 1910, hvor kogebogen og dens fortsættelse udkom samlet i 40. oplag. At netop hendes værk blev stående, skyldes en lykkelig forening af hendes kvaliteter og tidens behov. Det landlige Danmark var under forandring, og de gammeldags forrådshusholdningers erfaringer kom til kort i en byhusholdning. Spisevanerne ændrede sig, den gammeldags søbemad blev erstattet af middagsmad med sovs og kartofler, forretter til hverdag og dessert om søndagen. Da AMM fik eget hjem ved giftermålet, må det have været med åbent ildsted. Hvornår hun selv har fået komfur, ved vi ikke, men gennem kogebøgernes mange oplag kan vi følge opskrifternes gradvise tilpasning til den nye teknik. I denne opbrudstid udkom hendes kogebøger. De kostede ikke mere, end de fleste havde råd til dem, både fruerne og de tjenestepiger, der kom ind fra landet og skulle fungere i en byhusholdning. Dem alle hjalp hun omhyggeligt og redeligt. Man kunne stole på Madam Mangor.

Mal. fra 1835 af C.A. Jensen. Mal. fra 1846 af Em. Bærentzen. Foto i KB.

Ritt Bjerregaard (red.): Heltindehistorier, 1983. Madam Mangors bedste, 1966.

Optaget i Dansk Biografisk Leksikon.

Else-Marie Boyhus

Begravelse
Note: Kirkegårdens historie

Kirkegårdens historie

I 1711 var København blevet ramt af endnu en epidemi "Den sorte død", som alene tog 23.000 liv, og der måtte i hast anlægges seks pest- eller assistenskirkegårde i byens udkant, men stadig inden for voldene. De var imidlertid slet ikke fyldestgørende. Bare på Holmens Kirkes gravplads lå kisterne ovenpå jorden og udbredte sådan en stank, at Søværnet fik besked om at affyre kanoner på området for at skabe bevægelse i luften og tilsløre stanken noget med krudtrøg.

Det var først i 1760 lang tid efter epidemien, at man besluttede at sløjfe de seks overfyldte og farlige pestkirkegårde. En sumpet mark på den anden side af Søerne blev udlagt til en ny og større assistenskirkegård. Der blev dyrket tobak på marken, men nu blev den forsynet med en ringmur og udlagt som kirkegård.[1] Det bedre borgerskab afholdt sig imidlertid fra at blive begravet på et så fjernt og øde sted, så kirkegården var fortrinsvis fattigkirkegård. Det ændredes i 1785 da krigskancellisekretær Johan Samuel Augustin bad om at blive stedt til hvile på Assistens Kirkegård. Flere fra de øvre klasser fulgte hans eksempel, og efter den tid blev stedet mondænt. Det endte endda med, at københavnerne begyndte at tage på udflugt til kirkegården med madkurv og medbragt te.

I 1804 opdagedes ved en tilfældighed at graverne på kirkegården var involveret i organiseret gravrøveri. Bl.a. florerede den historie, at den unge Giertrud Birgitte Bodenhoff, som blev begravet på kirkegården i 1798, kun havde været skindød, og natten efter sin begravelse var blevet vækket af gravrøverne, da de ville tage hendes smykker, hvorefter de myrdede hende.[2] Året efter gravrøvernes anholdelse blev en kommission nedsat, der skulle se på de generelle forhold på kirkegården. Kommissionen formulerede bl.a. en instruks, hvori det blev forbudt at "Æde- og Drikkevarer falholdes eller fortæres paa Kirkegaarden, eller at der paa samme holdes Musik eller foretages noget, der ligner Lystighed." I samme forbindelse blev de store massive træporte ind til kirkegården udskiftet med de store gitterlåger som stadig anvendes. Det udførtes så det var sværere for folk at snige sig rundt uset på kirkegården om natten.[3] Derudover blev det i 1813 forbudt graverne at sælge spiritus til besøgende.

Som det største grønne område på Nørrebro er Assistens Kirkegård blevet et yndet opholdssted for bydelens beboere. Om sommeren ses således solbadende både på selve kirkegården og i Hans Tavsens Park, som ligger langs med kirkegårdens sydvestlige side.

Begravelse
Begravelse
Medie objekt
Medie objekt
Note: Madam Mangor,

Madam Mangor, egl. Anna Marie Mangor, 1781-1865, dansk kogebogsforfatter. Madam Mangor udgav i 1837 Kogebog for smaa Husholdninger, i 1840 Syltebog for smaa Husholdninger og i 1841 en fortsættelse af kogebogen. Bøgerne blev senere samlet og udkom frem til 1910 i mange oplag. Madam Mangors værk har ingen teoretiske tilgange; det er skabt ud fra praksis, gennemprøvet og nøjagtigt med angivelse af mål og vægt. Det er gennembruddet for kogebøger skrevet til den forudsætningsløse, og det dækkede et stort behov i en periode præget af opbrud og vandringer fra land til by. Hun udgav senere bl.a. en børnebog og i 1864 Kogebog for Soldater i Felten.

Note: Anne Marie Mangor- (1781 – 1865)

Anne Marie Mangor- (1781 – 1865)

Anne Marie Mangor blev som kogebogsforfatterinde kendt under navnet Madam Mangor. Hun udsendte i 1837 anonymt og på eget forlag sin første kogebog, der indeholdt en række forud afprøvede opskrifter med nøjagtig angivelse af mål og tid. Denne første kogebog og de to efterfølgende er blevet anvendt gennem mere end hundrede år og samlet trykt i meget stort oplag.

Værker Kogebog for Soldaten i Felten (1864) Mangors Kogebog for smaa huusholdninger 1876-udgaven. Udkom første gang i 1837.

Note: Cornelius Petersen - En Rigsdagsmand

Cornelius Petersen - En Rigsdagsmand

Cornelius Petersen, Gårdejer, Folketingsmand, Rigsdagsmand og Dannebrogsmand, gift med Dorthea Olesdatter. 13. april 1806 - 17. December 1876. Tip tip oldefar blev 70 år, døde på Kommunehospitalet i København den 17. December 1876. Begraves på Davinde Kirkegård den 23. December 1876. Mindesten står her til minde om Cornelius Petersen, medlem af den store Davinde slægt. Et langt og begivenhedsrigt liv, som vi vil dykke ned i og kigge nærmere på sammen med tip tip oldefars breve og slægt.

Madam Mangor vil være kendt af enhver, der interesserer sig bare en smule for gammeldags madlavning og har en svaghed for antikvariske kogebøger, herunder Madam Mangor, der udgav flere kogebøger, som ivrigt er læst gennem mere end hundrede år. Hendes kogebøger er trykt i rigtig store oplag. Madammens virkelige navn var Anne Marie Mangor, et navn hun havde giftet sig til i ægteskabet med Valentin Nicolai Mangor, søn af stadsfysikus Christian Elovius Mangor. Fruen var født Bang i 1781, som datter af Andreas Bang og Anne Sybille Bang. Andreas Bang var assessor i hof- og stadsretten.

Madam Mangor og hendes mand havde tre plejedøtre. Anine Marie Mangor, gift med Frederik Wilhelm Thiele, justitsråd og kontorchef under Finansministeriet. Johanne Mette Mangor, gift med Rudolph Rothe, inspektør ved De Kongelige Lysthaver og Jutta Mangor, gift med Niels Christian von Lunding, der havde en militær løbebane som kaptajn, kommandør og major.

Slægtskabet mellem Madam Mangor, som vi vil kalde hende, da det er det navn hun er kendt under, og rigsdagsmanden Cornelius Petersen skyldes Madam Mangors mand Valentin Nicolai Mangor. Han var Mads Jepsen Lerches 4 sønnesøn. Mads er bror til Cornelius' 6. tipoldemor, Anna Jepsdatter Lerche.

Valentin døde pludselig i 1812 og fruen stod alene med tre små døtre. Det var et hårdt slag for Madam Manger, der selvsagt nu sad i trange kår med døtrene og noget måtte ske for at skaffe husstanden indtægt. I 1837 udgav hun, 57 år gammel, Kogebog for små Husholdninger. Grundideen for denne senere så uundværlige bog, byggede på optegnelser fra egen husholdning. Nøjagtighed hvad angår mål og vægt kom hende til stor nytte i sine opskrifter.

I 1841 kom en fortsættelse af Kogebog for små Husholdninger og i 1940 en syltebog. Kogebog for Småpiger udkom i 1847. Under krigen 1864 kom Kogebog for soldat i felten, fruen var opsat på at mildne vilkårene for danske soldater i felten. Den lille bog blev uddelt i tusindvis blandt den danske arme.

Men Madam Mangor kunne skrive om andet end mad. Hun nåede også at udgive et par børnebøger. Kogebøgerne vedblev at udkomme efter hendes død i 1865, frem til 1910 i reviderede udgaver, udsendt af hendes arvinger.

Note: Anne Marie Mangor (1781 - 1865)

Anne Marie Mangor (1781 - 1865) Mangor, Anne Marie

1781-1865, kogebogsforfatter.

*12.7.1781 i Kbh., †16.5.1865 smst.

Forældre: assessor Andreas Bang (1740-1801) og Anna Sybille Terkelsen (1746-1822).

~16.10.1800 med fuldmægtig, grosserer Valentin Nicolai M., *14.4.1770 i Viborg, †4.4.1812 i Kbh., s. af stadsfysicus ◊Christian Elovius M. og Marie Elisabeth Klagenberg.

Plejebørn: Anine Marie (1803), Johanne Methea (1804), Jutta (1807).

AMMs barndomsmiljø var det bedre kbh.ske borgerskab. Hun fik ingen egentlig uddannelse, men erhvervede indsigt i sprog, litteratur, musik, håndarbejde og selskabelige omgangsformer. 19 år gammel blev hun gift med Valentin Nicolai M., en livsglad, musikalsk og vittig ung jurist. Det var kærlighed, der bragte dem sammen, og ægteskabet blev godt og lykkeligt. Da ægtefællen døde i 1812, sad AMM tilbage med tre små piger, en søn var død ved fødslen seks år tidligere. Men familien trådte til og sikrede enken et ordentligt, om end beskedent liv. Hun underviste selv sine piger, opdrog tillige plejebørn og havde skiftende logerende boende.

Som ung og nygift havde AMM stået tøvende over for at føre hus, men hendes enkestand gjorde det nødvendigt, at hun engagerede sig i det praktiske. Hun lavede kludetæpper og andet håndarbejde, som hun solgte, og udviklede sig til at blive endog meget dygtig i et køkken. Hun praktiserede dels for familie og venner, dels hos velstående familiemedlemmer, der holdt stort hus i sommersæsonen. Sine egne og omgangskredsens opskrifter samlede, gennemprøvede og nedskrev hun med nøjagtige mål og tidsangivelser. I 1837 havde hun samlet sine opskrifter til en kogebog. Tidens førende forlægger ◊C.A. Reitzel fik den tilbudt, men afviste manuskriptet. Så tog hun selv fat. Hun fik sin svigersøns broder, bogtrykker Hans Henrik Thiele, til at give kredit på papir og trykning, og bogen udkom på eget forlag i et oplag på 500 eksemplarer. Kogebog for smaa Huusholdninger var titlen, men der var intet forfatternavn på titelbladet. Det kom der snart, for bogen udkom i oplag efter oplag, og nu med forfatternavnet Anne Marie Mangor født Bang. 1840 udsendte hun Syltebog for smaa Huusholdninger og 1842 Fortsættelse af Kogebog for smaa Huusholdninger, også de på eget forlag. Bøgerne kom i talrige oplag, der hver gang var omhyggeligt gennemsete, rettede og supplerede, hvor praksis havde vist et behov. Hun læste selv korrektur, og en del af forklaringen på kogebøgernes succes ligger i denne tætte og nære omhu. Kogebøgerne gav hende tryghed i alderdommen. Hun var 57 år gammel, da den første udkom, og dens succes bestyrkede også hendes selvværd.

“Madam Mangor” skildres af sine samtidige som varmhjertet, udadvendt og uforfærdet. Hun var centrum i et hjem, hvor tonen var lys, venlig og præget af hengivenhed. Hun fik efterhånden sine tre døtre gift, blev bedstemoder og samlingspunkt for børn, børnebørn og talrige venner og deres børn. AMM var en handlingens kvinde, og børnebørnenes ankomst fik hende til at skrive En Bedstemoders Fortællinger for sine Børnebørn, 1843, og Kogebog for smaa Piger, 1848. En enkelt skønlitterær bog blev det også til, Tante Cousine fra 1852. Da Danmark i 1864 kom i krig med Tyskland, gav hun sin harme og angst afløb ved at skrive Kogebog for Soldaten i Felten, 1864. Bogen forærede hun væk til hæren i tusindvis af eksemplarer som et udtryk for sin fædrelandskærlighed.

AMMs kogebog er ikke stor og genial. Den opsamler, hvad der var fremme i tiden, og gennem de mange reviderede oplag udvikledes den stille og langsomt. Bogen var rettet mod borgerlige husholdninger, der serverede mindst to retter til middag hver dag, og som holdt mange selskaber, hvor husets formåen skulle fremvises. Der var masser af dagligmad, drøjende for- og resteretter, men også retter beregnet til fest og gæstebud. “Man tager et Sølvfad,” er en talemåde, som henføres til Madam Mangor, men hun har aldrig anvendt udtrykket. Eftertiden har tillagt hende et skær af ødselhed, som der intet hold er i. Hendes køkken var jævnt og beskedent, på grænsen til det kedsommelige. Var hun således ikke ødsel, så var hun redelig. De retter, der skulle være flotte, var det, og de beskedne var beskedne. AMMs kogebøger fik lang levetid og stor udbredelse. De blev efter hendes død i 1865 fortsat revideret og udsendt af hendes arvinger helt frem til 1910, hvor kogebogen og dens fortsættelse udkom samlet i 40. oplag. At netop hendes værk blev stående, skyldes en lykkelig forening af hendes kvaliteter og tidens behov. Det landlige Danmark var under forandring, og de gammeldags forrådshusholdningers erfaringer kom til kort i en byhusholdning. Spisevanerne ændrede sig, den gammeldags søbemad blev erstattet af middagsmad med sovs og kartofler, forretter til hverdag og dessert om søndagen. Da AMM fik eget hjem ved giftermålet, må det have været med åbent ildsted. Hvornår hun selv har fået komfur, ved vi ikke, men gennem kogebøgernes mange oplag kan vi følge opskrifternes gradvise tilpasning til den nye teknik. I denne opbrudstid udkom hendes kogebøger. De kostede ikke mere, end de fleste havde råd til dem, både fruerne og de tjenestepiger, der kom ind fra landet og skulle fungere i en byhusholdning. Dem alle hjalp hun omhyggeligt og redeligt. Man kunne stole på Madam Mangor.

Mal. fra 1835 af C.A. Jensen. Mal. fra 1846 af Em. Bærentzen. Foto i KB.

Ritt Bjerregaard (red.): Heltindehistorier, 1983. Madam Mangors bedste, 1966.

Optaget i Dansk Biografisk Leksikon.

Else-Marie Boyhus

Medie objekt
Note: Kirkegårdens historie

Kirkegårdens historie

I 1711 var København blevet ramt af endnu en epidemi "Den sorte død", som alene tog 23.000 liv, og der måtte i hast anlægges seks pest- eller assistenskirkegårde i byens udkant, men stadig inden for voldene. De var imidlertid slet ikke fyldestgørende. Bare på Holmens Kirkes gravplads lå kisterne ovenpå jorden og udbredte sådan en stank, at Søværnet fik besked om at affyre kanoner på området for at skabe bevægelse i luften og tilsløre stanken noget med krudtrøg.

Det var først i 1760 lang tid efter epidemien, at man besluttede at sløjfe de seks overfyldte og farlige pestkirkegårde. En sumpet mark på den anden side af Søerne blev udlagt til en ny og større assistenskirkegård. Der blev dyrket tobak på marken, men nu blev den forsynet med en ringmur og udlagt som kirkegård.[1] Det bedre borgerskab afholdt sig imidlertid fra at blive begravet på et så fjernt og øde sted, så kirkegården var fortrinsvis fattigkirkegård. Det ændredes i 1785 da krigskancellisekretær Johan Samuel Augustin bad om at blive stedt til hvile på Assistens Kirkegård. Flere fra de øvre klasser fulgte hans eksempel, og efter den tid blev stedet mondænt. Det endte endda med, at københavnerne begyndte at tage på udflugt til kirkegården med madkurv og medbragt te.

I 1804 opdagedes ved en tilfældighed at graverne på kirkegården var involveret i organiseret gravrøveri. Bl.a. florerede den historie, at den unge Giertrud Birgitte Bodenhoff, som blev begravet på kirkegården i 1798, kun havde været skindød, og natten efter sin begravelse var blevet vækket af gravrøverne, da de ville tage hendes smykker, hvorefter de myrdede hende.[2] Året efter gravrøvernes anholdelse blev en kommission nedsat, der skulle se på de generelle forhold på kirkegården. Kommissionen formulerede bl.a. en instruks, hvori det blev forbudt at "Æde- og Drikkevarer falholdes eller fortæres paa Kirkegaarden, eller at der paa samme holdes Musik eller foretages noget, der ligner Lystighed." I samme forbindelse blev de store massive træporte ind til kirkegården udskiftet med de store gitterlåger som stadig anvendes. Det udførtes så det var sværere for folk at snige sig rundt uset på kirkegården om natten.[3] Derudover blev det i 1813 forbudt graverne at sælge spiritus til besøgende.

Som det største grønne område på Nørrebro er Assistens Kirkegård blevet et yndet opholdssted for bydelens beboere. Om sommeren ses således solbadende både på selve kirkegården og i Hans Tavsens Park, som ligger langs med kirkegårdens sydvestlige side.

Medie objekt