Kaptajn Conrad Mathias Lunding, 18381910 (71 år gammel)

Navn
Kaptajn Conrad Mathias /Lunding/
Navnepræfiks
Kaptajn
Fornavne
Conrad Mathias
Efternavn
Lunding
Født 22. maj 1838 43 30
Dåb 21. juni 1838 43 30 (30 dage gammel)
Note: Faddere:

Faddere: ? Faderen Major Emil Schlegel Capit: Eusebius Bruun af Artilliriat ?: Willer Lunding Fru Justitsraadinde Frederike Christina Lunding Jomfru Hanne Medoa Mangor

Note: Kirkens historie

Kirkens historie

Kong Frederik IV var bygherre, og kirken stod færdig i 1706 som hærens kirke i København, der som udpræget fæstningsby rummede en stor landmilitær garnison. Tidligt blev den brugt af borgerne i den nyanlagte Frederiksstaden mellem Kgs. Nytorv og Kastellet og blev fra 1804 også civil kirke for bydelen, der socialt set altid har været meget sammensat.Kirken ligger på langs ad Sct. Annæ Plads og syner udvendigt ikke af så meget. Men indvendigt folder den sig ud som et af byens største og mest monumentale kirkerum, hvis pulpiturer i to etager i nederlandsk barok giver rummet sit eget strenge men rolige præg, holdt sammen af det store alterparti i norsk, sort-hvid marmor.

Garnisons Kirkegård ligger på Dag Hammarskjölds Allé lige nord for Østerport Station, og kirkegården rummer mange monumenter over nationens og hærens historie. I dag er kirken en i enhver henseende velfungerende kirke i indre by. I forbindelse med den sidste store restaurering i 1995 blev kirkens oprindelige højbarokorgel, bygget af Kastens i 1724, genskabt ved orgelbyggeren Carsten Lund. Orglet har betydet et løft for både gudstjeneste- og koncertlivet.

Dronning Margrethe II’s monogram sidder nu på orglets rygpositiv, mens Frederik IV’s monogram stadig sidder øverst på de to pedaltårne samt over indgangsdøren og på alteret.

Garnisons Kirke, København Amt
Garnisons Kirke, København Amt

Note: http://danmarkskirker.natmus.dk/koebenhavn-by/garnisonskirken/

http://danmarkskirker.natmus.dk/koebenhavn-by/garnisonskirken/ http://da.wikipedia.org/wiki/Garnisons_Kirke

Mormors dødKogebogsforfatter Anne Marie Bang
16. maj 1865 (26 år gammel)
Adresse: Nørrebrogade 7
Mormors begravelseKogebogsforfatter Anne Marie Bang
20. maj 1865 (26 år gammel)

Adresse: Assistent Kirkegård
Note: Københavns Domkirke, Vor Frue Kirke,

Københavns Domkirke, Vor Frue Kirke, blev først domkirke i 1924, efter at Sjællands Stift blev delt i 1922. Omkring 1200 blev kirken kollegiatkirke, dvs. en slags filialkirke til Roskilde Domkirke; efter Reformationen var den blevet universitetets kirke og blev i mange henseender anset for landets hovedkirke.

Den første, romanske, kirke på stedet opførtes kort efter Havns befæstning i 1100-t. Dens gotiske efterfølger grundlagdes 1316 som en basilikabygning i røde tegl, der først senere fik et vesttårn. Kirken brændte ved bybranden i 1728; ved genopbygningen bibeholdtes det gotiske præg, men nu som hallekirke. 1742-44 opsattes et meget højt, barokt spir, der gav tårnet en samlet højde på ca. 110 m. Kirken ødelagdes ved Københavns bombardement 1807; det fortælles, at klokkespillet med 35 klokker lød under branden, sat i gang af varmen.

1811-29 genopbyggedes kirken af C.F. Hansen, der med brug af det gamle murværk, nu pudset, omformede den i klassicistisk stil. Det ydre blev en regulær blok med en dominerende dorisk tempelgavl foran indgangen (med skulpturer af Bertel Thorvaldsen) og et spirløst tårn.

Det indre fik et kassetteret tøndehvælv, båret af doriske kolossalsøjler, og en halvcirkulær apsis; det smykkes af Thorvaldsens Kristus i koret og de tolv apostle på langsiderne, opstillet 1839.

Stærke protester mod brygger Carl Jacobsens tilbud om at skænke et spir til tårnet gav anledning til en positiv nyvurdering af C.F. Hansens arkitektur. Kirken blev gennemgribende restaureret 1970-79 af Vilhelm Wohlert. Københavns Domkirke er optaget i Kulturkanon.

Assistens Kirkegård, København Amt
Assistens Kirkegård, København Amt

Note: Kirkegårdens historie

Kirkegårdens historie

I 1711 var København blevet ramt af endnu en epidemi "Den sorte død", som alene tog 23.000 liv, og der måtte i hast anlægges seks pest- eller assistenskirkegårde i byens udkant, men stadig inden for voldene. De var imidlertid slet ikke fyldestgørende. Bare på Holmens Kirkes gravplads lå kisterne ovenpå jorden og udbredte sådan en stank, at Søværnet fik besked om at affyre kanoner på området for at skabe bevægelse i luften og tilsløre stanken noget med krudtrøg.

Det var først i 1760 lang tid efter epidemien, at man besluttede at sløjfe de seks overfyldte og farlige pestkirkegårde. En sumpet mark på den anden side af Søerne blev udlagt til en ny og større assistenskirkegård. Der blev dyrket tobak på marken, men nu blev den forsynet med en ringmur og udlagt som kirkegård.[1] Det bedre borgerskab afholdt sig imidlertid fra at blive begravet på et så fjernt og øde sted, så kirkegården var fortrinsvis fattigkirkegård. Det ændredes i 1785 da krigskancellisekretær Johan Samuel Augustin bad om at blive stedt til hvile på Assistens Kirkegård. Flere fra de øvre klasser fulgte hans eksempel, og efter den tid blev stedet mondænt. Det endte endda med, at københavnerne begyndte at tage på udflugt til kirkegården med madkurv og medbragt te.

I 1804 opdagedes ved en tilfældighed at graverne på kirkegården var involveret i organiseret gravrøveri. Bl.a. florerede den historie, at den unge Giertrud Birgitte Bodenhoff, som blev begravet på kirkegården i 1798, kun havde været skindød, og natten efter sin begravelse var blevet vækket af gravrøverne, da de ville tage hendes smykker, hvorefter de myrdede hende.[2] Året efter gravrøvernes anholdelse blev en kommission nedsat, der skulle se på de generelle forhold på kirkegården. Kommissionen formulerede bl.a. en instruks, hvori det blev forbudt at "Æde- og Drikkevarer falholdes eller fortæres paa Kirkegaarden, eller at der paa samme holdes Musik eller foretages noget, der ligner Lystighed." I samme forbindelse blev de store massive træporte ind til kirkegården udskiftet med de store gitterlåger som stadig anvendes. Det udførtes så det var sværere for folk at snige sig rundt uset på kirkegården om natten.[3] Derudover blev det i 1813 forbudt graverne at sælge spiritus til besøgende.

Som det største grønne område på Nørrebro er Assistens Kirkegård blevet et yndet opholdssted for bydelens beboere. Om sommeren ses således solbadende både på selve kirkegården og i Hans Tavsens Park, som ligger langs med kirkegårdens sydvestlige side.

Søskendes ægteskabSekretær, Cand. jur. Valentin Nicolaj Mangor LundingBornemina Sophie Wigoline WrightVis familie
28. september 1866 (28 år gammel)
Note: Forlovere:

Forlovere: General Lunding ?? Major Wright

Sankt Mariæ Kirke, Helsingør, Frederiksborg Amt
Sankt Mariæ Kirke, Helsingør, Frederiksborg Amt

Note: Sct. Mariæ Kirke

Sct. Mariæ Kirke

Sct. Mariæ Kirke og Vor Frue Kloster. Akvarel af C. Gress Sct. Mariæ Kirke og Vor Frue Kloster blev grundlagt i senmiddelalderen af Erik af Pommern, der indkaldte karmelitermunke fra Landskrona hertil. Munkene blev også kaldt hvidebrødre, efter deres hvide kapper. Kongen gav munkene jord og penge til at bygge et kloster. Byggeriet begyndte i 1430, men i 1450 brændte det meste, og munkene måtte begynde forfra. Ca. tre meter over gulvet ses stadig på pillerne skellet mellem det nye og gamle. Det gik langsomt fremad med byggeriet. Først i 1485 var kirken færdig, og omkring 1500 stod hele anlægget færdigt. Kirkens segl er kendt fra 1482.

Efter reformationen i 1536 overtog kronen alt kirkegodset. De fleste klostre blev revet ned eller ombygget til andre formål. Sct. Mariæ Kirke og klosteret blev reddet fordi byens borgere kunne bruge bygningerne til andre formål.

Karmeliternes segl.jpg

Klosterets vestfløj blev 1541 indrettet til latinskole og eksisterede til 1807. Senere afløstes den af Borgerskolen, der igen 1841 blev afløst af Friskolen som her havde til huse indtil 1886-87. Østfløjen lod Christian III i 1541 indrette til Helsingørs almindelige Hospital. Her havde oprindelig ca. 50 beboere deres hjem. De sidste beboere – eller »lemmer« - forlod stedet i 1916. Fra 1930 havde seks enlige kvinder små lejligheder i nordfløjen i stiftelsen Vor Frue Kloster. De sidste af disse flyttede ud 1986. Kirkeministeriet overtog bygningerne i 1989 og Helsingør Stiftsadministration med bispekontor har været her siden 1995.

Tagrytteren (det lille tårn på taget) er ved at være på plads.
Kirken, der var dømt til nedrivning, blev en tid lang brugt som hestestald, tærskelo og oplagsplads. Men da der efterhånden var kommet mange udlændinge, især hollændere og tyskere, til den vigtige sundtoldby, bestemte Frederik II på deres bøn, at kirken skulle overlades til dem, og 1576-77 blev den da indrettet til tysk kirke, efter at 371 læs halm og møg var kørt bort.

Fra 1576 indtil 1740 blev her udelukkende prædiket på tysk, men efterhånden kom der flere og flere månedlige danske gudstjenester. 1740 blev det ved kongelig forordning bestemt, at militæret på Kronborg, ansatte ved Øresunds Toldkammer, de ansatte på Hammermøllens geværfabrik i Hellebæk og de fremmede i byen skulle høre under Sct. Mariæ Kirke. Først i 1819 fik kirken et egentlig sogn, da Skt. Olai sogn deltes. I 1851 hørte de tyske prædikener så helt op. De mange tyske indskrifter overalt i kirken vidner om den lange periode som tysk kirke. Under ledelse af arkitekt, professor H. B. Storck blev kirke og kloster fra 1900 til 1907 gennemgribende restaureret og ført tilbage til oprindelig skikkelse ved fjernelse af senere tilbygninger og andre ændringer, som det var idealet på Storcks tid.

Kirkebygningen

Indgangen til kirken er til daglig den vestligste af de to oprindelige indgange fra klosterets søndre klostergang, vel oprindeligt processionsdøre. Kirken er en pseudobasilika med et midterskib der er dobbelt så højt og bredt som de to sideskibe. Det enorme tegltag, der dækker alle tre skibe, giver ikke mulighed for lys ind i højkirken, men kun gennem de store gavlvinduer og fra søndre sideskibs otte vinduer. Den rigt udsmykkede østgavl med det godt elleve meter høje vindue, er et pragtværk inden for dansk gotik. Kirkerummet der nu står i røde munkesten, var indtil 1904 hvidkalket. Bag altertavlen, der er foran det store østvindue, ses ganske svage spor af et kalkmaleri fra katolsk tid, der vistnok var kirkens oprindelige højaltertavle. Gulvet er dækket af talrige, til dels slidte gravsten, der stammer fra den tid, da det var muligt for velhavende borgere at erhverve sig et gravkammer inde i kirken. Kirkens fornemme kalkmalerier stammer fra 1440-1500. Over alteret på østgavlen ses navnet "frater godekyn(us)" som var klosterets prior i 1480’erne. I hovedskibets østligste fag ses en korsfæstelsescene med en af kirkens store velyndere Poul Laxmands våbenskjolde. Han blev myrdet 1502 og ligger begravet her i kirken. Kirke og kloster står i dag som nordens bedst bevarede klosterkompleks.

Tagstengamle.JPG

Det vældige tag er belagt med stærkt hvælvede tagsten. Denne form for tagsten kaldes munke og nonner. Navnene skyldes at der på munkenes underside - den konkave side - siddder en lille tap helt oppe ved stenens overkant. Tappen binder hver enkelt munketagsten til det underliggende lag af nonnetagsten, der til formålet har et indhak i siden. På munketagstenenes rygside - den konvekse side - findes en opadvendt, svagt krummet tap, som skal låse den overlappende munk fast og dermed sikre den mod at blive løftet op af vinden. Disse tagsten kendes fra den tidlige middelalder og frem til 1600-tallet, hvor vingetegl blev almindelige - hvis taget da ikke var af strå.

Tagrytteren, der er tegnet af H.B. Storck i forbindelse med restaureringen i 1901-07, blev repareret i 1976 – 78, og samtidig blev der lagt et nyt tag. For abejdet stod arkitekt Mads Drosted. Han havde desværre ikke rigtig forstået det med tagsten udformet som munke og nonner, så taget blev lagt forkert og måtte omlægges 1991.

ÆgteskabCaroline Petrea Frederikke HolmVis familie
før 1867 (28 år gammel)

Datters fødselNicoline Sofie Lunding
4. oktober 1867 (29 år gammel)
Adresse: Badsholm
Datters dåbNicoline Sofie Lunding
5. august 1868 (30 år gammel)
Adresse: Badsholm
Note: Faddere:

Faddere: Fru Skeel af Birkelse Frøken Sofie Skeel af Birkelse Kaptain Holm af Helsingør Hofjægermeister Skeel til Stamhuset Birkelse Generallieutenant Lunding af Kronborg

Jetsmark Kirke, Hjørring Amt
Jetsmark Kirke, Hjørring Amt

Note: Spøjs skillevæg i koret

Spøjs skillevæg i koret

Af Peter Pentz (53 fortællinger)

Jetsmark Kirke er en typisk jysk granitkirke opført i 1200-tallet. Der er udhuggede figurer over det romanske vindue for enden af koret. Figurerne forestiller en okse, der symboliserer evangelisten Lukas og en ørn, der symboliserer evangelisten Johannes. Både tårnet og våbenhuset er opført i tegl i 1400-tallet. På samme tid fik kirken også hvælv. Ganske usædvanligt har man i Jetsmark opført en skillevæg mellem apsis og kor. På den måde kunne apsis, altså rundingen for enden af koret, fungere som et sakristi. Skillevæggen er udstyret med et skab til de hellige kar. I 1474 blev kirken udsmykket med kalkmalerier.

Pave på vej i helvede med liderligt grin

Fortællingen skrevet af Peter Pentz

Næsten samtidigt med at Jetsmark Kirke blev dekoreret med kalkmalerier, udkom et stærkt pavefjendsk protestskrift. Skriftet handlede om en drøm, som en kejser Sigismund havde haft. I drømmen vandrede paven til helvede sammen med kardinaler og munke. Den scene blev malet på østvæggen i Jetmark Kirkes kor. Her ser man en pave, der med et liderligt grin, fører en kardinal og en munk ind i helvedesgabet. Man forstår pavens grin, når man ser, at kirkefolkenes elskerinder – heriblandt en gift kone med tørklæde - også går i den fordømte flok. Man kan undre sig over, at sådan et satirisk billede kunne få lov til at pryde kirken - og så oven i købet på kirkerummets helligste væg. Men middelalderens tankegang tillod grove karikaturer.

Offenligt tilgængelig Opført: 1175-1225 Kalkmaleri: 1474

Family censusCaroline Petrea Frederikke HolmVis familie
1. februar 1870 (31 år gammel)
Adresse: Hjørring, Hvetbo, Jetsmark, Bedholm, Gaarden Bedholm, 1,
Fars dødKommandant Niels Christian von Lunding
26. juli 1871 (33 år gammel)
Årsag: Blodgang
Fars begravelseKommandant Niels Christian von Lunding
1. august 1871 (33 år gammel)
Garnisons Kirke, København Amt
Garnisons Kirke, København Amt

Note: http://danmarkskirker.natmus.dk/koebenhavn-by/garnisonskirken/

http://danmarkskirker.natmus.dk/koebenhavn-by/garnisonskirken/ http://da.wikipedia.org/wiki/Garnisons_Kirke

Mors dødJutta Mangor
27. oktober 1894 (56 år gammel)
Adresse: Frederiksberg Alle 51, København
Årsag: Apoplexia cerebri
Mors begravelseJutta Mangor
2. november 1894 (56 år gammel)
Adresse: Garnisons Kirkegård
Garnisons Kirke, København Amt
Garnisons Kirke, København Amt

Note: http://danmarkskirker.natmus.dk/koebenhavn-by/garnisonskirken/

http://danmarkskirker.natmus.dk/koebenhavn-by/garnisonskirken/ http://da.wikipedia.org/wiki/Garnisons_Kirke

Død 7. februar 1910 (71 år gammel)
Adresse: Ulfstorp
Note: Ejer af Ulfstorp i Sverige
Familie med forældre
far
Niels Christian von Lunding
17951871
Født: 19. februar 1795 35 34Trinitatis Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
Død: 26. juli 1871Frederiksberg Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
mor
18071894
Født: 7. oktober 1807 37 26Helligaand Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
Død: 27. oktober 1894Frederiksberg Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
Religiøst ægteskab Religiøst ægteskab22. november 1833
11 måneder
storesøster
Vemmetofte Kloster, Præstø Amt
18341920
Født: 28. oktober 1834 39 27Garnison Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
Død: 11. december 1920
19 måneder
storebror
Sankt Mariæ Kirke, Helsingør, Frederiksborg Amt
18361916
Født: 31. maj 1836 41 28Garnison Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
Død: 30. marts 1916Frederiksberg Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
2 år
ham selv
18381910
Født: 22. maj 1838 43 30Garnison Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
Død: 7. februar 1910SWE
Familie med Caroline Petrea Frederikke Holm
ham selv
18381910
Født: 22. maj 1838 43 30Garnison Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
Død: 7. februar 1910SWE
hustru
18331910
Født: 17. maj 1833 30 20Helsingør Skt. Olai Sogn, Lynge-Kronborg Herred, Frederiksborg Amt, DNK
Død: 31. oktober 1910Jönköping Län, SWE
Ægteskab Ægteskabfør 1867
9 måneder
datter
Jetsmark Kirke, Hjørring Amt
18671948
Født: 4. oktober 1867 29 34Jetsmark Sogn, Hvetbo Herred, Hjørring Amt, DNK
Død: 9. august 1948SWE
Dåb

Faddere: ? Faderen Major Emil Schlegel Capit: Eusebius Bruun af Artilliriat ?: Willer Lunding Fru Justitsraadinde Frederike Christina Lunding Jomfru Hanne Medoa Mangor

Dåb

Kirkens historie

Kong Frederik IV var bygherre, og kirken stod færdig i 1706 som hærens kirke i København, der som udpræget fæstningsby rummede en stor landmilitær garnison. Tidligt blev den brugt af borgerne i den nyanlagte Frederiksstaden mellem Kgs. Nytorv og Kastellet og blev fra 1804 også civil kirke for bydelen, der socialt set altid har været meget sammensat.Kirken ligger på langs ad Sct. Annæ Plads og syner udvendigt ikke af så meget. Men indvendigt folder den sig ud som et af byens største og mest monumentale kirkerum, hvis pulpiturer i to etager i nederlandsk barok giver rummet sit eget strenge men rolige præg, holdt sammen af det store alterparti i norsk, sort-hvid marmor.

Garnisons Kirkegård ligger på Dag Hammarskjölds Allé lige nord for Østerport Station, og kirkegården rummer mange monumenter over nationens og hærens historie. I dag er kirken en i enhver henseende velfungerende kirke i indre by. I forbindelse med den sidste store restaurering i 1995 blev kirkens oprindelige højbarokorgel, bygget af Kastens i 1724, genskabt ved orgelbyggeren Carsten Lund. Orglet har betydet et løft for både gudstjeneste- og koncertlivet.

Dronning Margrethe II’s monogram sidder nu på orglets rygpositiv, mens Frederik IV’s monogram stadig sidder øverst på de to pedaltårne samt over indgangsdøren og på alteret.

Død

Ejer af Ulfstorp i Sverige

Dåb
Note: http://danmarkskirker.natmus.dk/koebenhavn-by/garnisonskirken/

http://danmarkskirker.natmus.dk/koebenhavn-by/garnisonskirken/ http://da.wikipedia.org/wiki/Garnisons_Kirke