Agnete Lunding, 1912

Navn
Agnete /Lunding/
Fornavne
Agnete
Efternavn
Lunding
Født 21. maj 1912 33 30
Farfars dødSekretær, Cand. jur. Valentin Nicolaj Mangor Lunding
30. marts 1916 (3 år gammel)
Adresse: Enighedsvej 7, 1., Frederiksberg
Årsag: Catarrhalia Senilia
Farfars begravelseSekretær, Cand. jur. Valentin Nicolaj Mangor Lunding
4. april 1916 (3 år gammel)
Adresse: Assistens Kirkegård
Note: Frederiksberg Kirke

Frederiksberg Kirke

En kirke med kant

Af Lars Schreiber Pedersen, Arkivar, cand.mag. (1 fortælling)

Frederiksberg Kirke blev indviet den 6. januar 1734. Kirken er tegnet af den hollandske arkitekt Felix Dusart. Han anvendte formen den ottekantede centralkirke, som ofte ses i hollandsk protestantisk kirkekunst. En mangekantet kirke var på dette tidspunkt et særsyn i Danmark. Den hidtil eneste kendte af slagsen var Christian den Fjerdes aldrig fuldførte Sankt Anna Rotunda i København, der blev nedrevet i 1660'erne. Den nærmeste parallel til Frederiksberg Kirke er kirken i St. Annaparochie i det vestlige Holland, som Dusart givetvis har kendt.

Offentligt tilgængelig Byggeår: 1732-1734

Frederiksberg Kirke, København Amt
Frederiksberg Kirke, København Amt

Note: http://danmarkskirker.natmus.dk/koebenhavn-by/frederiksberg-kirke/
Farmors dødBornemina Sophie Wigoline Wright
29. maj 1916 (4 år gammel)
Adresse: Enighedsvej 7, 1., Frederiksberg
Årsag: Degen cordis Asthma
Farmors begravelseBornemina Sophie Wigoline Wright
2. juni 1916 (4 år gammel)
Adresse: Assistens Kirkegård
Note: Frederiksberg Kirke

Frederiksberg Kirke

En kirke med kant

Af Lars Schreiber Pedersen, Arkivar, cand.mag. (1 fortælling)

Frederiksberg Kirke blev indviet den 6. januar 1734. Kirken er tegnet af den hollandske arkitekt Felix Dusart. Han anvendte formen den ottekantede centralkirke, som ofte ses i hollandsk protestantisk kirkekunst. En mangekantet kirke var på dette tidspunkt et særsyn i Danmark. Den hidtil eneste kendte af slagsen var Christian den Fjerdes aldrig fuldførte Sankt Anna Rotunda i København, der blev nedrevet i 1660'erne. Den nærmeste parallel til Frederiksberg Kirke er kirken i St. Annaparochie i det vestlige Holland, som Dusart givetvis har kendt.

Offentligt tilgængelig Byggeår: 1732-1734

Note: Sct. Mariæ Kirke

Sct. Mariæ Kirke

Sct. Mariæ Kirke og Vor Frue Kloster. Akvarel af C. Gress Sct. Mariæ Kirke og Vor Frue Kloster blev grundlagt i senmiddelalderen af Erik af Pommern, der indkaldte karmelitermunke fra Landskrona hertil. Munkene blev også kaldt hvidebrødre, efter deres hvide kapper. Kongen gav munkene jord og penge til at bygge et kloster. Byggeriet begyndte i 1430, men i 1450 brændte det meste, og munkene måtte begynde forfra. Ca. tre meter over gulvet ses stadig på pillerne skellet mellem det nye og gamle. Det gik langsomt fremad med byggeriet. Først i 1485 var kirken færdig, og omkring 1500 stod hele anlægget færdigt. Kirkens segl er kendt fra 1482.

Efter reformationen i 1536 overtog kronen alt kirkegodset. De fleste klostre blev revet ned eller ombygget til andre formål. Sct. Mariæ Kirke og klosteret blev reddet fordi byens borgere kunne bruge bygningerne til andre formål.

Klosterets vestfløj blev 1541 indrettet til latinskole og eksisterede til 1807. Senere afløstes den af Borgerskolen, der igen 1841 blev afløst af Friskolen som her havde til huse indtil 1886-87. Østfløjen lod Christian III i 1541 indrette til Helsingørs almindelige Hospital. Her havde oprindelig ca. 50 beboere deres hjem. De sidste beboere – eller »lemmer« - forlod stedet i 1916. Fra 1930 havde seks enlige kvinder små lejligheder i nordfløjen i stiftelsen Vor Frue Kloster. De sidste af disse flyttede ud 1986. Kirkeministeriet overtog bygningerne i 1989 og Helsingør Stiftsadministration med bispekontor har været her siden 1995.

Kirken skal have fornyet sin gotiske tagrytter og samtidig have lagt et nyt tag

Tagrytteren (det lille tårn på taget) er ved at være på plads. Foto: Jørgen Rubæk Hansen 24/8 1977 Kirken, der var dømt til nedrivning, blev en tid lang brugt som hestestald, tærskelo og oplagsplads. Men da der efterhånden var kommet mange udlændinge, især hollændere og tyskere, til den vigtige sundtoldby, bestemte Frederik II på deres bøn, at kirken skulle overlades til dem, og 1576-77 blev den da indrettet til tysk kirke, efter at 371 læs halm og møg var kørt bort.

Fra 1576 indtil 1740 blev her udelukkende prædiket på tysk, men efterhånden kom der flere og flere månedlige danske gudstjenester. 1740 blev det ved kongelig forordning bestemt, at militæret på Kronborg, ansatte ved Øresunds Toldkammer, de ansatte på Hammermøllens geværfabrik i Hellebæk og de fremmede i byen skulle høre under Sct. Mariæ Kirke. Først i 1819 fik kirken et egentlig sogn, da Skt. Olai sogn deltes. I 1851 hørte de tyske prædikener så helt op. De mange tyske indskrifter overalt i kirken vidner om den lange periode som tysk kirke. Under ledelse af arkitekt, professor H. B. Storck blev kirke og kloster fra 1900 til 1907 gennemgribende restaureret og ført tilbage til oprindelig skikkelse ved fjernelse af senere tilbygninger og andre ændringer, som det var idealet på Storcks tid.

Kirkebygningen

Indgangen til kirken er til daglig den vestligste af de to oprindelige indgange fra klosterets søndre klostergang, vel oprindeligt processionsdøre. Kirken er en pseudobasilika med et midterskib der er dobbelt så højt og bredt som de to sideskibe. Det enorme tegltag, der dækker alle tre skibe, giver ikke mulighed for lys ind i højkirken, men kun gennem de store gavlvinduer og fra søndre sideskibs otte vinduer. Den rigt udsmykkede østgavl med det godt elleve meter høje vindue, er et pragtværk inden for dansk gotik. Kirkerummet der nu står i røde munkesten, var indtil 1904 hvidkalket. Bag altertavlen, der er foran det store østvindue, ses ganske svage spor af et kalkmaleri fra katolsk tid, der vistnok var kirkens oprindelige højaltertavle. Gulvet er dækket af talrige, til dels slidte gravsten, der stammer fra den tid, da det var muligt for velhavende borgere at erhverve sig et gravkammer inde i kirken. Kirkens fornemme kalkmalerier stammer fra 1440-1500. Over alteret på østgavlen ses navnet "frater godekyn(us)" som var klosterets prior i 1480’erne. I hovedskibets østligste fag ses en korsfæstelsescene med en af kirkens store velyndere Poul Laxmands våbenskjolde. Han blev myrdet 1502 og ligger begravet her i kirken. Kirke og kloster står i dag som nordens bedst bevarede klosterkompleks.

Tagstengamle.JPG

Det vældige tag er belagt med stærkt hvælvede tagsten. Denne form for tagsten kaldes munke og nonner. Navnene skyldes at der på munkenes underside - den konkave side - siddder en lille tap helt oppe ved stenens overkant. Tappen binder hver enkelt munketagsten til det underliggende lag af nonnetagsten, der til formålet har et indhak i siden. På munketagstenenes rygside - den konvekse side - findes en opadvendt, svagt krummet tap, som skal låse den overlappende munk fast og dermed sikre den mod at blive løftet op af vinden. Disse tagsten kendes fra den tidlige middelalder og frem til 1600-tallet, hvor vingetegl blev almindelige - hvis taget da ikke var af strå.

Tagrytteren, der er tegnet af H.B. Storck i forbindelse med restaureringen i 1901-07, blev repareret i 1976 – 78, og samtidig blev der lagt et nyt tag. For abejdet stod arkitekt Mads Drosted. Han havde desværre ikke rigtig forstået det med tagsten udformet som munke og nonner, så taget blev lagt forkert og måtte omlægges 1991.

Frederiksberg Kirke, København Amt
Frederiksberg Kirke, København Amt

Note: http://danmarkskirker.natmus.dk/koebenhavn-by/frederiksberg-kirke/
Mormors dødHulda Francisca Lassen
9. marts 1933 (20 år gammel)

Søsters dødsfaldKaren Lunding
23. april 1935 (22 år gammel)
Adresse: Kenya
Mors dødAstrid Lund
20. december 1935 (23 år gammel)
Adresse: Høveltegård, Blovstrød
Note: Høveltegård

Høveltegård har været selvstændig gård siden selvejendoms indførelse i 1771.

Høveltegård har været handlet mange gange, idet den har været brugt som investeringsejendom. Gården har været solgt i årstallene: 1771, 1772, 1783, 1794, 1799, 1814, 1816, 1820, 1824, 1843, 1850, 1856, 1857, 1862, 1879, 1888, og 1889. I alt 17 gange

I årene 1910 - 1912 købte staten 320 tdr. land og indrettede Høvelte Kaserne.

Det var den gule kaserne, hvoraf det meste blev revet ned i efteråret 1998.

Kun hovedbygningen og vagtbygningerne står tilbage. Her bor i dag PLANELM / SHIRBRIG.

Den gule kaserne, nu PLANELM SHIRBRIG

Det hele begyndte egentligt allerede i 1909, hvor man indrettede "Lejren ved Høveltegård".

I samme periode oprettede man lejre i Sandholm, Avedøre og Værløse. På Høvelte Kaserne har der været fast tilknyttet enheder fra perioden 1910 - 1912 og til i dag.

Høveltegård solgtes igen i 1917 til grosserer Wilhelm Olesen fra Norge, der nedrev de oprindelige bygninger. Han opførte i stedet de hvide bygninger. Hovedbygningen er fra 1919. I 1920 købte han yderligere Drabæk Mose, og byggede i 1923 Høvelte Avlsgård. Det hedder i dag Gammel Motorgård. Grosserer Olesen var en af tidens store "gullaschbaroner". I 1925 købte han også Lindholmgård, der bl.a. var Hjemmeværnsdistrikt 91 Birkerød indtil 1april 1999. Gården ligger bag det nuværende KFUM vest for Høvelte Kaserne.

I 1943 solgte grosserer Elias Lunding Høveltegård til Schalburgkorpset for 110.000 kr.

I årene herefter var Høveltegård hjemsted for Schalburgkorpsets landsskadelige virksomhed. I 1944 rykkede også HIPO korpset ind i bygningerne.

I krigens sidste måneder blev Høveltegård omdannet til lazaret for sårede soldater, som tyskerne i de besatte lande havde tvunget i tysk militærtjeneste.

Det var soldater, som var "hvervet" i Sovjetunionen, Jugoslavien, Tjekkoslovakiet og Holland.

De var "fundet" ved en gennemgang af alle de tyske sårede i Danmark. De blev nu samlet på Høveltegård. Det var Røde Kors, der stod for driften af Lazarettet og en del damer fra Birkerød forrettede, trods modstand fra lokalbefolkningen, frivillig tjeneste her. Ved befrielsen fortsatte Røde Kors med at drive lazaret, men nu med "almindelige" flygtninge.

I 1946 købte Forsvarsministeriet Høveltegård af Røde Kors. I øvrigt for samme købspris som Schalburgkorpset havde givet. Høveltegård har siden været ejet af Forsvaret.

Røde kors

•Fra 1946 til 1961 har der været Militærpolitiskole på Høveltegård. •I 1951 - 1953 var her også Fodfolkets Signalskole. •I 1953 - 1970 var Telegraftroppernes befalingsmandsskoler og Mathskoler garnisoneret her. De bestod af løjtnantskole, sergentskole, korporalsskole (indtil 1962) og mathskole, der senere kom til at hedde konstabelskole

•I perioden 1962 - 1992 var Hærens Signalskole garnisoneret på Høveltegård. •Fra 1962 - 1976 som selvstændig skole •Fra 1976 - 1990 var Hærens Signalskole lagt ind under Uddannelsescenter Sjællandske Telegraf- regiment. Det bestod af Tjenestegrens-specialeelementet, konstabelgrundkursus, sergentkursus og specialkurser •Skolen blev selvstændig igen i 1990. •Hærens Signalskole flyttede fra Høveltegård til Bülows Kaserne i Fredericia i august 1992.

I efteråret 1992 flyttede Forsvarets Forvaltningsskole fra Kastellet til Høveltegård.

Skole- og indkvarteringsbygningerne skulle nu anvendes til forvaltningsmæssige og administrative uddannelser. Det betød, at hvor der før havde været gennemført egentlig militær uddannelse (med kommandoråb, støvletramp, skydning, kørsel med terrængående køretøjer, klatring i master og pæle etc.), skulle der nu gennemføres teoretiske og boglige kurser. Kursisterne stillede nye krav til de bygninger, der kun nødtørftigt var blevet vedligeholdet gennem de sidste mange år. Derfor påbegyndtes et større vedligeholdelsesprojekt.

Vedligeholdelsesarbejder på Høveltegård efter at Forsvarets Forvaltningsskole flyttede hertil i 1992. •I 1993 blev der malet i undervisningsbygning og på udvalgte kontorer. •I 1994 - 95 blev indkvarteringsbygningerne renoveret og indrettet til "hotelstandard". •I 1996 blev skolens edb-netværk etableret •I 1997 blev cafeteriaet renoveret og der blev skiftet vinduer i halvdelen af bygning 110. •I 1998 blev undervisningsbygningen renoveret med bl.a. nye vinduer, lofter og gulve og en udvidelse af edb-netværket. •I september 1999 blev der indviet et stort mødelokale til 100 personer i undervisningsbygningen. •I hele perioden er der løbende anskaffet tidssvarende møbler og edb-udstyr. Senest Dec 2000 hvor der blev skiftet servere og netværk

Høveltegård, Blovstrød
Høveltegård, Blovstrød

Note: Høveltegård,

Høveltegård, (1346 Høholt, af høj 'gravhøj' og holt 'skov'), mellem Blovstrød og Birkerød i Nordsjælland er siden 1977 en del af Høvelte Kaserne, fra 1992 Garderkasernen Høvelte. Gården nævnes 1346, men overgik først til selveje i begyndelsen af 1700-t. Den nuværende hovedbygning opførtes 1917-19. Høveltegård solgtes i 1942 til Schalburgkorpset, og efter krigen anvendtes den som flygtningelejr. Hovedbygningen var 1947-63 tjenestebolig for 1. regiments (fra 1961 Danske Livregiments) chef, derefter hjemsted for Hærens Signalskole og Forsvarets Forvaltningsskole. Siden 1912 har dele af gårdens jorder været anvendt til militært øvelsesområde og skydebaner. Sommerkasernen, opført 1910-12 og senere udvidet, blev under Besættelsen overtaget af den tyske værnemagt. På Høvelte Kaserne har Sjællandske Telegrafregiment, Danske Livregiment og fra 1977 Den Kongelige Livgarde været indkvarteret. 1997-2009 fandtes hovedkvarteret for en multinational FN-styrke, SHIRBRIG, på kasernen.

Mors kremeringAstrid Lund
23. december 1935 (23 år gammel)
Adresse: Garnisons Kirkegård
Søndermark Krematorium, København Amt
Søndermark Krematorium, København Amt

Note: Søndermark Kirkegård og Krematorium, Frederiksberg

Søndermark Kirkegård og Krematorium, Frederiksberg Arkitekt: Frits Schlegel og Edvard Thomsen

Kapelkrematoriet havde ingen lang tradition i Danmark, da et sådant skulle planlægges på Søndermark Kirkegård på Frederiksberg i 1920'erne. Efter en arkitekkonkurrence valgte man derfor for første gang et modernistisk anlæg fremfor et kapel i en traditionel middelalderlig stil. Førstepræmieforslaget var udført af Frits Schlegel og Edvard Thomsen, der opførte kapelkrematoriet efter en bearbejdning af løsningen. Kapellets hoveddisposition er kubisk og klassisk symmetrisk, og materialerne, røde mursten og kobbertag, er traditionelt danske. Men i detaljeringen er formgivningen mere fri. Det ses i indgangsfacadens halvrunde nicher og i dens store englerelief af kunstneren Einar Utzon-Frank. Også den nøgterne kapelsal og kornichen med de højtsiddende sidelysvinduer varslede nye tider. Til anlægget hører mindre sale, krematorie-funktioner og en smuk gård, hvor urnerne kan anbringes i private nicher.

Søns fødselPer Ursin Knudsen
2. juli 1937 (25 år gammel)

Begivenhed
Skilsmisse
1938 (25 år gammel)

Søns dødsfaldPer Ursin Knudsen
10. november 1948 (36 år gammel)

Fars dødGrosserer, Direktør Elias Lunding
26. juni 1969 (57 år gammel)

Død
Ja

Familie med forældre
far
18781969
Født: 2. oktober 1878 42 39Frederiksberg Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
Død: 26. juni 1969
mor
Høveltegård, Blovstrød
18811935
Født: 19. november 1881 35 33Helleruplund Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
Død: 20. december 1935Blovstrød Sogn, Lynge-Kronborg Herred, Frederiksborg Amt, DNK
Religiøst ægteskab Religiøst ægteskabfør 1910
9 måneder
storesøster
19101935
Født: 28. september 1910 31 28Himlingøje Sogn, Bjæverskov Herred, Præstø Amt, DNK
Død: 23. april 1935KEN
20 måneder
hende selv
1912
Født: 21. maj 1912 33 30Himlingøje Sogn, Bjæverskov Herred, Præstø Amt, DNK
Død:
Familie med Civilingeniør Jørgen Ursin Knudsen
ægtemand
hende selv
1912
Født: 21. maj 1912 33 30Himlingøje Sogn, Bjæverskov Herred, Præstø Amt, DNK
Død:
søn
Privat
søn