Caroline Amalie , 1842

Navn
Caroline Amalie //
Fornavne
Caroline Amalie
Vielsesnavn
Caroline Amalie /Mørck/
Født 1842
ÆgteskabKjøbmand Dirch Jansen MørckVis familie
Ja

Søns fødselJan Bertelsen Mørch
11. december 1862 (20 år gammel)
Adresse: Dragør
Søns dåbJan Bertelsen Mørch
18. januar 1863 (21 år gammel)
Adresse: Dragør
Note: Faddere:

Faddere: Gæstgiver Dirch Jansen Marchen Niels Krohmann Lods Jan Bertelsen Mørck Kapt. Jan Jansen Mørk alle i Dragør

Søns fødselJohan Christian Mørch
18. juni 1864 (22 år gammel)
Adresse: Dragør
Søns dåbJohan Christian Mørch
27. juli 1864 (22 år gammel)
Adresse: Dragør
Note: Faddere:

Faddere: Faderen Dirch Jansen Mørk Ane Rose, Enke efter ??? Christopher Krause Pige Trein Mørk

Søns fødselDirk Jansen Mørch
17. januar 1867 (25 år gammel)
Adresse: Dragør
Søns dåbDirk Jansen Mørch
24. februar 1867 (25 år gammel)
Adresse: Dragør
Note: Faddere:

Faddere: Gjæstgiver Dirch Jansen og Hustru Grith Jan Mørk Pigen Trein Jan Mørk alle i Dragør

Søns fødselJohan Wilhelm Mørch
24. september 1868 (26 år gammel)
Adresse: Dragør
Søns dåbJohan Wilhelm Mørch
8. november 1868 (26 år gammel)
Adresse: Dragør
Note: Faddere:

Faddere: Faderen ??? Karen Niels Kromann, Enke efter Styrmand Dirh Olsen Wass Pigen Trein Jan Mørk alle i Dragør

Folketælling 1. februar 1870 (28 år gammel)
Adresse: Amt København Herred Sokkelund Sogn Store Magleby Stednavn Dragør Familie nr. 160 Matr.nr. Huus 2.fam.[ Matr. 104, "Volmerhus", Slippen 3 ]
Forbindelser: Kjøbmand Dirch Jansen Mørck (28 år gammel) — ægtemand
Forbindelser: Caroline Amalie (28 år gammel) — hende selv
Forbindelser: Jan Bertelsen Mørch (7 år gammel) — søn
Forbindelser: Johan Christian Mørch (5 år gammel) — søn
Forbindelser: Dirk Jansen Mørch (3 år gammel) — søn
Forbindelser: Johan Wilhelm Mørch (1 år gammel) — søn
Slippen 3, Dragør
Slippen 3, Dragør

Note: Slippen 3

Slippen 3 Kilde: http://www.lokalarkiv.dragoer.dk Slippen 3. Foto: Jørgen D. Petersen.

Her lå i første halvdel af 1800-tallet et stråtækt hus, og her boede en sømand og hans kone Grith.

Grith var sindsforvirret og satte i 1842 ild på huset og startede dermed en brand, der lagde 18 huse i området omkring Bjergerlav i aske. Læs mere om branden her.

Efter branden blev ejendommen købt af en købmand, der lod murermester Johan Gottfried Krause opføre den nuværende, markante bygning. Gavlkvisten ud mod Slippen kom til i 1870’erne.

Her var der i mere end 100 år købmandsforretning.

I 1920’erne lå her en kort periode et bageri, der var drevet af konditor Volmer Rasmussen. Det er formentlig efter ham, at husets navn, ”Volmerhus”, stammer.

Husets beboere i 1700- og 1800-tallet. Midt i 1700-tallet var det Erich Esborsen, der boede her. Han var i 1743 blevet gift med Anna Tønnes Passer.

Erich og Anna var næppe de første beboere her på stedet, men hvem, der har boet her tidligere, må stå hen i det uvisse. Det kunne være fristende at gætte på Annas forældre, Tønnes Pietersen Passer og Leisbet Egbertsdatter, men et tilsvarende gæt har jeg foretaget henne på Badstuevælen 14, hvor Annas søster, Marchen Tønnes Passer, var bosat, og Tønnes Passer har jo kun kunnet bo det ene sted!

Erich var matros de første 14 år af sit ægteskab. Af en eller anden grund nåede han imidlertid kun at blive udkommanderet i to uger. Men i 1757, hvor frygten for længerevarende udkommanderinger kunne blive en realitet, fik Erich købt sig en halvpart i jagten ”Jomfru Cathrine” på 9½ læster. Han kunne nu kalde sig skipper.

Erich og Anna fik en søn, Tønnes, og en datter, Else, som nåede frem til giftealderen. Tønnes blev lods og antog navnet Passer som tilnavn. Han var dygtig, men ”ikke af et muntert væsen”. Han døde i 1782 af græmmelse over at være blevet forbigået ved en forfremmelse inden for lodseriet. Han var da gift og bosat i Blegerstræde 1.

I 1758 døde Anna, og i 1760 giftede Erich sig med Sidse Knudsdatter fra Strandgade 26, datter af skipper Knud Pedersen Kylling. Sidse fødte fire børn, men kun sønnen Dirch blev voksen. Han døde dog allerede som 23-årig.

Erich Esborsen døde i 1777, men da var hans kone allerede død fem år tidligere. Erichs datter, Else, blev gift 1775 med en fremmed person, Anders Simonsen, og fødte tre børn, der alle døde som spæde.

Om Else har boet her i huset med sin ægtemand er ikke til at fastslå. Hun fik en ny mand, Svend Sølvberg, i 1781, men om ham findes ingen oplysninger – måske fordi parret er flyttet bort.

I 1787 var huset beboet af Rasmus Nielsen, som i 1775 var blevet gift med Druitje Nielsdatter. De var fremmede folk. Han var matros, arbejdsmand og skrædder.

De fik fem børn, hvoraf de tre blev voksne. Men i 1801 var familien flyttet og boede til leje et sted på Badstuevælen. Rasmus ernærede sig herefter som daglejer.

Derefter var det skipper Jens Pietersen Skomager og hustru Grith Rasmusdatter, der flyttede ind. Han stammede fra Kongevejen 17 og hun fra von Ostensgade 19.

Grith fødte tre sønner og tre døtre, men kun døtrene blev voksne.

I 1806 sejlede Jens med galeasen ”Cathrine” på 32 læster, men den har formodentlig ligget stille under hele Englandskrigen. Jens døde i 1813, men enken blev boende med sine 3 døtre i huset.

I 1814 døde den 15-årige Marchen. I 1831 blev den yngste datter, Anne, gift med en sømand, Niels Andersen, fra Store Magleby. Et par dage efter Annes bryllup døde pigernes mor.

De to søstre delte tilsyneladende huset imellem sig. Engang i slutningen af 1830’erne må Anne være blevet enke, for i 1840 giftede hun sig med styrmand, senere stævningsmand Henrich Jacobsen Hermann fra von Ostensgade 2.

Med ham fik den da 40-årige Anne en datter, Niel. Den ældste datter, Grith, blev i 1816 gift med sømand Pieter Johan Mathiesen fra Bjergerlav, med hvem hun fik 5-6 børn.

Men med hensyn til denne Grith Jensdatter var det imidlertid ikke så godt. Hun var undertiden sindsforvirret, og nogen anså hende for ”fjollet”. Hun havde nogle gange forsøgt at tage livet af sig, hvorfor hun altid skulle være under tilsyn.

Når ægtemanden ikke var hjemme, måtte børnene holde øje med hende. I 1832 forsøgte hun at drukne sin fire måneder gamle søn i et kar. Drengen blev dog reddet, men døde senere.

Grith havde tidligere været under behandling af distriktslægen, men det havde ikke hjulpet. I foråret 1842 havde hun dog en rolig periode, hvor hun ofte var sengeliggende.

Om morgenen den 12. maj 1842 åndede alt tilsyneladende idyl i huset, ægtemanden var gået på havnen allerede kl. 4 for at deltage i uddybning af havneløbet og den ældste datter, Marchen, kogte kaffe på ildstedet.

Ved 5-tiden vækkede hun sin mor og serverede kaffe for hende på sengen, hvorefter hun satte sig i stuen for at vinde garn, mens hendes søster satte sig til væven. Hen ad kl. 7 stod Grith op, redte sin seng og satte sig i stuen, som om hun ville være behjælpelig med vævningen.

Men efter en tid gik hun pludselig ud i forstuen og op på loftet, kom ned igen efter et kvarter og satte sig i stuen uden at omtale, hvad hun havde gjort på loftet. Straks efter råbte vægter John Greisen ind i forstuen, at der var ild i huset. Døtrene løb ud og så, at ilden allerede havde godt fat i taget. Moderen kom nu også ud, rolig og uden at sige noget, men gik straks efter bort uden at gøre forsøg på at redde noget. Ingen vidste hvorhen.

En kraftig øst-nordøstlig vind fik ilden til at brede sig hen ad den vestlige ende af von Ostensgade og over i den nordlige side af Chr. Mølstedsgade, helt op til Vestgrønningen. 18 huse blev på denne forårsdag mere eller mindre lagt i aske.

Indsamlinger blandt godgørende mennesker gav lidt til genopbygningen af de mange huse. Byen anviste et areal uden for bykernen - det nuværende Nyby - hvor flere af de brandlidte valgte at bygge op på den bare mark.

Grith Jensdatter blev siden arresteret. Retten fandt imidlertid, at hun i gerningsøjeblikket havde befundet sig i en sådan tilstand af sindsforvirring, så hun måtte anses for utilregnelig. Hun ville derfor ikke kunne forpligtes til at udrede skadeserstatninger til de brandlidte. Men eftersom hun havde vist sig som et for den offentlige sikkerhed så farligt menneske, skulle hun sættes i forvaring af øvrigheden.

Grunden kom til at ligge hen i 10 år. Grunden blev først bebygget i 1852, hvor en handelskommis Weistrup havde købt den og her opførte en større købmandsejendom.

Note: Slippen

Slippen Kilde: http://www.lokalarkiv.dragoer.dk

Denne lille stump gade på 3-4 huse har altid heddet Slippen. Det er ikke de epokegørende begivenheder, der har fundet sted her - bortset fra, at det var i nr. 3, at den store ildebrand i 1842 opstod. Den lagde 18 huse mere eller mindre i aske.

FolketællingKjøbmand Dirch Jansen Mørck
1. februar 1870 (28 år gammel)
Folketælling 1. februar 1870 (28 år gammel)
FolketællingJan Bertelsen Mørch
1. februar 1870 (28 år gammel)
FolketællingJohan Christian Mørch
1. februar 1870 (28 år gammel)
FolketællingDirk Jansen Mørch
1. februar 1870 (28 år gammel)
FolketællingJohan Wilhelm Mørch
1. februar 1870 (28 år gammel)
Søns fødselSømand Knud Jakob Mørck
24. marts 1870 (28 år gammel)
Adresse: Dragør
Søns dåbSømand Knud Jakob Mørck
8. maj 1870 (28 år gammel)
Adresse: Dragør
Note: Faddere:

Faddere: Gårdmand Flemming Leth og Hustru Ungkarl Knud Leth alle af Ullerup

Søns fødselAlfred Theodor Mørch
17. juni 1871 (29 år gammel)
Adresse: Dragør
Søns dødsfaldAlfred Theodor Mørch
4. september 1871 (29 år gammel)
Adresse: Dragør
Søns begravelseAlfred Theodor Mørch
8. september 1871 (29 år gammel)
Datters fødselNelly Neelsine Mørck
12. december 1872 (30 år gammel)
Adresse: Dragør
Datters dåbNelly Neelsine Mørck
26. januar 1873 (31 år gammel)
Adresse: Dragør
Note: Faddere:

Faddere: Forældrene Anna Krause af København

Family censusKjøbmand Dirch Jansen MørckVis familie
1. februar 1880 (38 år gammel)
Adresse: København, Sokkelund, Store Magleby, Dragør, Et Hus [ Matr. 104, Slippen 3/von Ostensgade 12 ], 221,
Slippen 3, Dragør
Slippen 3, Dragør

Note: Slippen 3

Slippen 3 Kilde: http://www.lokalarkiv.dragoer.dk Slippen 3. Foto: Jørgen D. Petersen.

Her lå i første halvdel af 1800-tallet et stråtækt hus, og her boede en sømand og hans kone Grith.

Grith var sindsforvirret og satte i 1842 ild på huset og startede dermed en brand, der lagde 18 huse i området omkring Bjergerlav i aske. Læs mere om branden her.

Efter branden blev ejendommen købt af en købmand, der lod murermester Johan Gottfried Krause opføre den nuværende, markante bygning. Gavlkvisten ud mod Slippen kom til i 1870’erne.

Her var der i mere end 100 år købmandsforretning.

I 1920’erne lå her en kort periode et bageri, der var drevet af konditor Volmer Rasmussen. Det er formentlig efter ham, at husets navn, ”Volmerhus”, stammer.

Husets beboere i 1700- og 1800-tallet. Midt i 1700-tallet var det Erich Esborsen, der boede her. Han var i 1743 blevet gift med Anna Tønnes Passer.

Erich og Anna var næppe de første beboere her på stedet, men hvem, der har boet her tidligere, må stå hen i det uvisse. Det kunne være fristende at gætte på Annas forældre, Tønnes Pietersen Passer og Leisbet Egbertsdatter, men et tilsvarende gæt har jeg foretaget henne på Badstuevælen 14, hvor Annas søster, Marchen Tønnes Passer, var bosat, og Tønnes Passer har jo kun kunnet bo det ene sted!

Erich var matros de første 14 år af sit ægteskab. Af en eller anden grund nåede han imidlertid kun at blive udkommanderet i to uger. Men i 1757, hvor frygten for længerevarende udkommanderinger kunne blive en realitet, fik Erich købt sig en halvpart i jagten ”Jomfru Cathrine” på 9½ læster. Han kunne nu kalde sig skipper.

Erich og Anna fik en søn, Tønnes, og en datter, Else, som nåede frem til giftealderen. Tønnes blev lods og antog navnet Passer som tilnavn. Han var dygtig, men ”ikke af et muntert væsen”. Han døde i 1782 af græmmelse over at være blevet forbigået ved en forfremmelse inden for lodseriet. Han var da gift og bosat i Blegerstræde 1.

I 1758 døde Anna, og i 1760 giftede Erich sig med Sidse Knudsdatter fra Strandgade 26, datter af skipper Knud Pedersen Kylling. Sidse fødte fire børn, men kun sønnen Dirch blev voksen. Han døde dog allerede som 23-årig.

Erich Esborsen døde i 1777, men da var hans kone allerede død fem år tidligere. Erichs datter, Else, blev gift 1775 med en fremmed person, Anders Simonsen, og fødte tre børn, der alle døde som spæde.

Om Else har boet her i huset med sin ægtemand er ikke til at fastslå. Hun fik en ny mand, Svend Sølvberg, i 1781, men om ham findes ingen oplysninger – måske fordi parret er flyttet bort.

I 1787 var huset beboet af Rasmus Nielsen, som i 1775 var blevet gift med Druitje Nielsdatter. De var fremmede folk. Han var matros, arbejdsmand og skrædder.

De fik fem børn, hvoraf de tre blev voksne. Men i 1801 var familien flyttet og boede til leje et sted på Badstuevælen. Rasmus ernærede sig herefter som daglejer.

Derefter var det skipper Jens Pietersen Skomager og hustru Grith Rasmusdatter, der flyttede ind. Han stammede fra Kongevejen 17 og hun fra von Ostensgade 19.

Grith fødte tre sønner og tre døtre, men kun døtrene blev voksne.

I 1806 sejlede Jens med galeasen ”Cathrine” på 32 læster, men den har formodentlig ligget stille under hele Englandskrigen. Jens døde i 1813, men enken blev boende med sine 3 døtre i huset.

I 1814 døde den 15-årige Marchen. I 1831 blev den yngste datter, Anne, gift med en sømand, Niels Andersen, fra Store Magleby. Et par dage efter Annes bryllup døde pigernes mor.

De to søstre delte tilsyneladende huset imellem sig. Engang i slutningen af 1830’erne må Anne være blevet enke, for i 1840 giftede hun sig med styrmand, senere stævningsmand Henrich Jacobsen Hermann fra von Ostensgade 2.

Med ham fik den da 40-årige Anne en datter, Niel. Den ældste datter, Grith, blev i 1816 gift med sømand Pieter Johan Mathiesen fra Bjergerlav, med hvem hun fik 5-6 børn.

Men med hensyn til denne Grith Jensdatter var det imidlertid ikke så godt. Hun var undertiden sindsforvirret, og nogen anså hende for ”fjollet”. Hun havde nogle gange forsøgt at tage livet af sig, hvorfor hun altid skulle være under tilsyn.

Når ægtemanden ikke var hjemme, måtte børnene holde øje med hende. I 1832 forsøgte hun at drukne sin fire måneder gamle søn i et kar. Drengen blev dog reddet, men døde senere.

Grith havde tidligere været under behandling af distriktslægen, men det havde ikke hjulpet. I foråret 1842 havde hun dog en rolig periode, hvor hun ofte var sengeliggende.

Om morgenen den 12. maj 1842 åndede alt tilsyneladende idyl i huset, ægtemanden var gået på havnen allerede kl. 4 for at deltage i uddybning af havneløbet og den ældste datter, Marchen, kogte kaffe på ildstedet.

Ved 5-tiden vækkede hun sin mor og serverede kaffe for hende på sengen, hvorefter hun satte sig i stuen for at vinde garn, mens hendes søster satte sig til væven. Hen ad kl. 7 stod Grith op, redte sin seng og satte sig i stuen, som om hun ville være behjælpelig med vævningen.

Men efter en tid gik hun pludselig ud i forstuen og op på loftet, kom ned igen efter et kvarter og satte sig i stuen uden at omtale, hvad hun havde gjort på loftet. Straks efter råbte vægter John Greisen ind i forstuen, at der var ild i huset. Døtrene løb ud og så, at ilden allerede havde godt fat i taget. Moderen kom nu også ud, rolig og uden at sige noget, men gik straks efter bort uden at gøre forsøg på at redde noget. Ingen vidste hvorhen.

En kraftig øst-nordøstlig vind fik ilden til at brede sig hen ad den vestlige ende af von Ostensgade og over i den nordlige side af Chr. Mølstedsgade, helt op til Vestgrønningen. 18 huse blev på denne forårsdag mere eller mindre lagt i aske.

Indsamlinger blandt godgørende mennesker gav lidt til genopbygningen af de mange huse. Byen anviste et areal uden for bykernen - det nuværende Nyby - hvor flere af de brandlidte valgte at bygge op på den bare mark.

Grith Jensdatter blev siden arresteret. Retten fandt imidlertid, at hun i gerningsøjeblikket havde befundet sig i en sådan tilstand af sindsforvirring, så hun måtte anses for utilregnelig. Hun ville derfor ikke kunne forpligtes til at udrede skadeserstatninger til de brandlidte. Men eftersom hun havde vist sig som et for den offentlige sikkerhed så farligt menneske, skulle hun sættes i forvaring af øvrigheden.

Grunden kom til at ligge hen i 10 år. Grunden blev først bebygget i 1852, hvor en handelskommis Weistrup havde købt den og her opførte en større købmandsejendom.

Note: Slippen

Slippen Kilde: http://www.lokalarkiv.dragoer.dk

Denne lille stump gade på 3-4 huse har altid heddet Slippen. Det er ikke de epokegørende begivenheder, der har fundet sted her - bortset fra, at det var i nr. 3, at den store ildebrand i 1842 opstod. Den lagde 18 huse mere eller mindre i aske.

Family censusKjøbmand Dirch Jansen MørckVis familie
1. februar 1890 (48 år gammel)
Adresse: København, Sokkelund, Store Magleby, Dragør "Midlertidigt Ophold: Amerika". NB: dobbeltregistreret, se løbenr. 75. Jan Bertelsen Mørch, født 11 dec 1862 i Dragør, død ugift 14 mar 1943 på Skt. Elisabeths Hospital, København SDragør, , 263, FT-1890, B2105
Barns ægteskabJohan Wilhelm MørchAnna Petrine PetersenVis familie
3. juni 1894 (52 år gammel)
Note: Forlovere:

Forlovere: Detailhandler D. J. Mørch Gårdejer Jan Jakob Peterseb Dragør

Søns dødsfaldJohan Wilhelm Mørch
2. september 1895 (53 år gammel)
Adresse: Dragør
Årsag: Druknet i Øresund
Søns begravelseJohan Wilhelm Mørch
6. september 1895 (53 år gammel)
Adresse: Dragør Kirkegård
Barns ægteskabJohan Christian MørchDagmar Julie KrauseVis familie
20. januar 1898 (56 år gammel)
Note: Forlovere:

Forlovere: Detailhandler Dirch Jansen Mørch i Dragør Entreprenør Alfred Theodor Krause, St. Kongensgade 57, København

Barnebarns fødselJohan Gotfred Krause Mørch
22. oktober 1898 (56 år gammel)
Adresse: Dragør
Barnebarns dåbJohan Gotfred Krause Mørch
27. november 1898 (56 år gammel)
Adresse: Dragør
Note: Faddere:

Faddere: Købmand Dirk Jansen Mørch og Hustru Caroline i Dragør Clara Luise Krause København

Barnebarns fødselPoul Mørch Hansen
15. marts 1908 (66 år gammel)
Adresse: Dragør
Barnebarns dåbPoul Mørch Hansen
12. april 1908 (66 år gammel)
Adresse: Dragør
Note: Faddere:

Faddere: Forældrene Olga Mørch Dragør

Søns dødsfaldJohan Christian Mørch
27. juni 1923 (81 år gammel)
Adresse: Bispebjerg Hospital, København NV
Årsag: Nefritischr Diabetes
Søns begravelseJohan Christian Mørch
1. juli 1923 (81 år gammel)
Adresse: Dragør Kirkegård
Ægtemands dødsfaldKjøbmand Dirch Jansen Mørck
9. januar 1924 (82 år gammel)
Død
Ja

Familie med Kjøbmand Dirch Jansen Mørck
ægtemand
Slippen 3, Dragør
18411924
Født: 25. november 1841 38 34St. Magleby Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
Død: 9. januar 1924Dragør Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
hende selv
1842
Født: 1842St. Magleby Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
Død:
Ægteskab Ægteskab
søn
18621943
Født: 11. december 1862 21 20St. Magleby Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
Død: 14. marts 1943
19 måneder
søn
18641923
Født: 18. juni 1864 22 22St. Magleby Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
Død: 27. juni 1923Bispebjerg Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
3 år
søn
1867
Født: 17. januar 1867 25 25St. Magleby Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
Død:
21 måneder
søn
18681895
Født: 24. september 1868 26 26St. Magleby Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
Død: 2. september 1895Dragør Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
18 måneder
søn
1870
Født: 24. marts 1870 28 28St. Magleby Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
Død:
15 måneder
søn
18711871
Født: 17. juni 1871 29 29St. Magleby Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
Død: 4. september 1871St. Magleby Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
18 måneder
datter
1872
Født: 12. december 1872 31 30St. Magleby Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
Død:
Folketælling
Note: Slippen 3

Slippen 3 Kilde: http://www.lokalarkiv.dragoer.dk Slippen 3. Foto: Jørgen D. Petersen.

Her lå i første halvdel af 1800-tallet et stråtækt hus, og her boede en sømand og hans kone Grith.

Grith var sindsforvirret og satte i 1842 ild på huset og startede dermed en brand, der lagde 18 huse i området omkring Bjergerlav i aske. Læs mere om branden her.

Efter branden blev ejendommen købt af en købmand, der lod murermester Johan Gottfried Krause opføre den nuværende, markante bygning. Gavlkvisten ud mod Slippen kom til i 1870’erne.

Her var der i mere end 100 år købmandsforretning.

I 1920’erne lå her en kort periode et bageri, der var drevet af konditor Volmer Rasmussen. Det er formentlig efter ham, at husets navn, ”Volmerhus”, stammer.

Husets beboere i 1700- og 1800-tallet. Midt i 1700-tallet var det Erich Esborsen, der boede her. Han var i 1743 blevet gift med Anna Tønnes Passer.

Erich og Anna var næppe de første beboere her på stedet, men hvem, der har boet her tidligere, må stå hen i det uvisse. Det kunne være fristende at gætte på Annas forældre, Tønnes Pietersen Passer og Leisbet Egbertsdatter, men et tilsvarende gæt har jeg foretaget henne på Badstuevælen 14, hvor Annas søster, Marchen Tønnes Passer, var bosat, og Tønnes Passer har jo kun kunnet bo det ene sted!

Erich var matros de første 14 år af sit ægteskab. Af en eller anden grund nåede han imidlertid kun at blive udkommanderet i to uger. Men i 1757, hvor frygten for længerevarende udkommanderinger kunne blive en realitet, fik Erich købt sig en halvpart i jagten ”Jomfru Cathrine” på 9½ læster. Han kunne nu kalde sig skipper.

Erich og Anna fik en søn, Tønnes, og en datter, Else, som nåede frem til giftealderen. Tønnes blev lods og antog navnet Passer som tilnavn. Han var dygtig, men ”ikke af et muntert væsen”. Han døde i 1782 af græmmelse over at være blevet forbigået ved en forfremmelse inden for lodseriet. Han var da gift og bosat i Blegerstræde 1.

I 1758 døde Anna, og i 1760 giftede Erich sig med Sidse Knudsdatter fra Strandgade 26, datter af skipper Knud Pedersen Kylling. Sidse fødte fire børn, men kun sønnen Dirch blev voksen. Han døde dog allerede som 23-årig.

Erich Esborsen døde i 1777, men da var hans kone allerede død fem år tidligere. Erichs datter, Else, blev gift 1775 med en fremmed person, Anders Simonsen, og fødte tre børn, der alle døde som spæde.

Om Else har boet her i huset med sin ægtemand er ikke til at fastslå. Hun fik en ny mand, Svend Sølvberg, i 1781, men om ham findes ingen oplysninger – måske fordi parret er flyttet bort.

I 1787 var huset beboet af Rasmus Nielsen, som i 1775 var blevet gift med Druitje Nielsdatter. De var fremmede folk. Han var matros, arbejdsmand og skrædder.

De fik fem børn, hvoraf de tre blev voksne. Men i 1801 var familien flyttet og boede til leje et sted på Badstuevælen. Rasmus ernærede sig herefter som daglejer.

Derefter var det skipper Jens Pietersen Skomager og hustru Grith Rasmusdatter, der flyttede ind. Han stammede fra Kongevejen 17 og hun fra von Ostensgade 19.

Grith fødte tre sønner og tre døtre, men kun døtrene blev voksne.

I 1806 sejlede Jens med galeasen ”Cathrine” på 32 læster, men den har formodentlig ligget stille under hele Englandskrigen. Jens døde i 1813, men enken blev boende med sine 3 døtre i huset.

I 1814 døde den 15-årige Marchen. I 1831 blev den yngste datter, Anne, gift med en sømand, Niels Andersen, fra Store Magleby. Et par dage efter Annes bryllup døde pigernes mor.

De to søstre delte tilsyneladende huset imellem sig. Engang i slutningen af 1830’erne må Anne være blevet enke, for i 1840 giftede hun sig med styrmand, senere stævningsmand Henrich Jacobsen Hermann fra von Ostensgade 2.

Med ham fik den da 40-årige Anne en datter, Niel. Den ældste datter, Grith, blev i 1816 gift med sømand Pieter Johan Mathiesen fra Bjergerlav, med hvem hun fik 5-6 børn.

Men med hensyn til denne Grith Jensdatter var det imidlertid ikke så godt. Hun var undertiden sindsforvirret, og nogen anså hende for ”fjollet”. Hun havde nogle gange forsøgt at tage livet af sig, hvorfor hun altid skulle være under tilsyn.

Når ægtemanden ikke var hjemme, måtte børnene holde øje med hende. I 1832 forsøgte hun at drukne sin fire måneder gamle søn i et kar. Drengen blev dog reddet, men døde senere.

Grith havde tidligere været under behandling af distriktslægen, men det havde ikke hjulpet. I foråret 1842 havde hun dog en rolig periode, hvor hun ofte var sengeliggende.

Om morgenen den 12. maj 1842 åndede alt tilsyneladende idyl i huset, ægtemanden var gået på havnen allerede kl. 4 for at deltage i uddybning af havneløbet og den ældste datter, Marchen, kogte kaffe på ildstedet.

Ved 5-tiden vækkede hun sin mor og serverede kaffe for hende på sengen, hvorefter hun satte sig i stuen for at vinde garn, mens hendes søster satte sig til væven. Hen ad kl. 7 stod Grith op, redte sin seng og satte sig i stuen, som om hun ville være behjælpelig med vævningen.

Men efter en tid gik hun pludselig ud i forstuen og op på loftet, kom ned igen efter et kvarter og satte sig i stuen uden at omtale, hvad hun havde gjort på loftet. Straks efter råbte vægter John Greisen ind i forstuen, at der var ild i huset. Døtrene løb ud og så, at ilden allerede havde godt fat i taget. Moderen kom nu også ud, rolig og uden at sige noget, men gik straks efter bort uden at gøre forsøg på at redde noget. Ingen vidste hvorhen.

En kraftig øst-nordøstlig vind fik ilden til at brede sig hen ad den vestlige ende af von Ostensgade og over i den nordlige side af Chr. Mølstedsgade, helt op til Vestgrønningen. 18 huse blev på denne forårsdag mere eller mindre lagt i aske.

Indsamlinger blandt godgørende mennesker gav lidt til genopbygningen af de mange huse. Byen anviste et areal uden for bykernen - det nuværende Nyby - hvor flere af de brandlidte valgte at bygge op på den bare mark.

Grith Jensdatter blev siden arresteret. Retten fandt imidlertid, at hun i gerningsøjeblikket havde befundet sig i en sådan tilstand af sindsforvirring, så hun måtte anses for utilregnelig. Hun ville derfor ikke kunne forpligtes til at udrede skadeserstatninger til de brandlidte. Men eftersom hun havde vist sig som et for den offentlige sikkerhed så farligt menneske, skulle hun sættes i forvaring af øvrigheden.

Grunden kom til at ligge hen i 10 år. Grunden blev først bebygget i 1852, hvor en handelskommis Weistrup havde købt den og her opførte en større købmandsejendom.

Note: Slippen

Slippen Kilde: http://www.lokalarkiv.dragoer.dk

Denne lille stump gade på 3-4 huse har altid heddet Slippen. Det er ikke de epokegørende begivenheder, der har fundet sted her - bortset fra, at det var i nr. 3, at den store ildebrand i 1842 opstod. Den lagde 18 huse mere eller mindre i aske.

Family census
Note: Slippen 3

Slippen 3 Kilde: http://www.lokalarkiv.dragoer.dk Slippen 3. Foto: Jørgen D. Petersen.

Her lå i første halvdel af 1800-tallet et stråtækt hus, og her boede en sømand og hans kone Grith.

Grith var sindsforvirret og satte i 1842 ild på huset og startede dermed en brand, der lagde 18 huse i området omkring Bjergerlav i aske. Læs mere om branden her.

Efter branden blev ejendommen købt af en købmand, der lod murermester Johan Gottfried Krause opføre den nuværende, markante bygning. Gavlkvisten ud mod Slippen kom til i 1870’erne.

Her var der i mere end 100 år købmandsforretning.

I 1920’erne lå her en kort periode et bageri, der var drevet af konditor Volmer Rasmussen. Det er formentlig efter ham, at husets navn, ”Volmerhus”, stammer.

Husets beboere i 1700- og 1800-tallet. Midt i 1700-tallet var det Erich Esborsen, der boede her. Han var i 1743 blevet gift med Anna Tønnes Passer.

Erich og Anna var næppe de første beboere her på stedet, men hvem, der har boet her tidligere, må stå hen i det uvisse. Det kunne være fristende at gætte på Annas forældre, Tønnes Pietersen Passer og Leisbet Egbertsdatter, men et tilsvarende gæt har jeg foretaget henne på Badstuevælen 14, hvor Annas søster, Marchen Tønnes Passer, var bosat, og Tønnes Passer har jo kun kunnet bo det ene sted!

Erich var matros de første 14 år af sit ægteskab. Af en eller anden grund nåede han imidlertid kun at blive udkommanderet i to uger. Men i 1757, hvor frygten for længerevarende udkommanderinger kunne blive en realitet, fik Erich købt sig en halvpart i jagten ”Jomfru Cathrine” på 9½ læster. Han kunne nu kalde sig skipper.

Erich og Anna fik en søn, Tønnes, og en datter, Else, som nåede frem til giftealderen. Tønnes blev lods og antog navnet Passer som tilnavn. Han var dygtig, men ”ikke af et muntert væsen”. Han døde i 1782 af græmmelse over at være blevet forbigået ved en forfremmelse inden for lodseriet. Han var da gift og bosat i Blegerstræde 1.

I 1758 døde Anna, og i 1760 giftede Erich sig med Sidse Knudsdatter fra Strandgade 26, datter af skipper Knud Pedersen Kylling. Sidse fødte fire børn, men kun sønnen Dirch blev voksen. Han døde dog allerede som 23-årig.

Erich Esborsen døde i 1777, men da var hans kone allerede død fem år tidligere. Erichs datter, Else, blev gift 1775 med en fremmed person, Anders Simonsen, og fødte tre børn, der alle døde som spæde.

Om Else har boet her i huset med sin ægtemand er ikke til at fastslå. Hun fik en ny mand, Svend Sølvberg, i 1781, men om ham findes ingen oplysninger – måske fordi parret er flyttet bort.

I 1787 var huset beboet af Rasmus Nielsen, som i 1775 var blevet gift med Druitje Nielsdatter. De var fremmede folk. Han var matros, arbejdsmand og skrædder.

De fik fem børn, hvoraf de tre blev voksne. Men i 1801 var familien flyttet og boede til leje et sted på Badstuevælen. Rasmus ernærede sig herefter som daglejer.

Derefter var det skipper Jens Pietersen Skomager og hustru Grith Rasmusdatter, der flyttede ind. Han stammede fra Kongevejen 17 og hun fra von Ostensgade 19.

Grith fødte tre sønner og tre døtre, men kun døtrene blev voksne.

I 1806 sejlede Jens med galeasen ”Cathrine” på 32 læster, men den har formodentlig ligget stille under hele Englandskrigen. Jens døde i 1813, men enken blev boende med sine 3 døtre i huset.

I 1814 døde den 15-årige Marchen. I 1831 blev den yngste datter, Anne, gift med en sømand, Niels Andersen, fra Store Magleby. Et par dage efter Annes bryllup døde pigernes mor.

De to søstre delte tilsyneladende huset imellem sig. Engang i slutningen af 1830’erne må Anne være blevet enke, for i 1840 giftede hun sig med styrmand, senere stævningsmand Henrich Jacobsen Hermann fra von Ostensgade 2.

Med ham fik den da 40-årige Anne en datter, Niel. Den ældste datter, Grith, blev i 1816 gift med sømand Pieter Johan Mathiesen fra Bjergerlav, med hvem hun fik 5-6 børn.

Men med hensyn til denne Grith Jensdatter var det imidlertid ikke så godt. Hun var undertiden sindsforvirret, og nogen anså hende for ”fjollet”. Hun havde nogle gange forsøgt at tage livet af sig, hvorfor hun altid skulle være under tilsyn.

Når ægtemanden ikke var hjemme, måtte børnene holde øje med hende. I 1832 forsøgte hun at drukne sin fire måneder gamle søn i et kar. Drengen blev dog reddet, men døde senere.

Grith havde tidligere været under behandling af distriktslægen, men det havde ikke hjulpet. I foråret 1842 havde hun dog en rolig periode, hvor hun ofte var sengeliggende.

Om morgenen den 12. maj 1842 åndede alt tilsyneladende idyl i huset, ægtemanden var gået på havnen allerede kl. 4 for at deltage i uddybning af havneløbet og den ældste datter, Marchen, kogte kaffe på ildstedet.

Ved 5-tiden vækkede hun sin mor og serverede kaffe for hende på sengen, hvorefter hun satte sig i stuen for at vinde garn, mens hendes søster satte sig til væven. Hen ad kl. 7 stod Grith op, redte sin seng og satte sig i stuen, som om hun ville være behjælpelig med vævningen.

Men efter en tid gik hun pludselig ud i forstuen og op på loftet, kom ned igen efter et kvarter og satte sig i stuen uden at omtale, hvad hun havde gjort på loftet. Straks efter råbte vægter John Greisen ind i forstuen, at der var ild i huset. Døtrene løb ud og så, at ilden allerede havde godt fat i taget. Moderen kom nu også ud, rolig og uden at sige noget, men gik straks efter bort uden at gøre forsøg på at redde noget. Ingen vidste hvorhen.

En kraftig øst-nordøstlig vind fik ilden til at brede sig hen ad den vestlige ende af von Ostensgade og over i den nordlige side af Chr. Mølstedsgade, helt op til Vestgrønningen. 18 huse blev på denne forårsdag mere eller mindre lagt i aske.

Indsamlinger blandt godgørende mennesker gav lidt til genopbygningen af de mange huse. Byen anviste et areal uden for bykernen - det nuværende Nyby - hvor flere af de brandlidte valgte at bygge op på den bare mark.

Grith Jensdatter blev siden arresteret. Retten fandt imidlertid, at hun i gerningsøjeblikket havde befundet sig i en sådan tilstand af sindsforvirring, så hun måtte anses for utilregnelig. Hun ville derfor ikke kunne forpligtes til at udrede skadeserstatninger til de brandlidte. Men eftersom hun havde vist sig som et for den offentlige sikkerhed så farligt menneske, skulle hun sættes i forvaring af øvrigheden.

Grunden kom til at ligge hen i 10 år. Grunden blev først bebygget i 1852, hvor en handelskommis Weistrup havde købt den og her opførte en større købmandsejendom.

Note: Slippen

Slippen Kilde: http://www.lokalarkiv.dragoer.dk

Denne lille stump gade på 3-4 huse har altid heddet Slippen. Det er ikke de epokegørende begivenheder, der har fundet sted her - bortset fra, at det var i nr. 3, at den store ildebrand i 1842 opstod. Den lagde 18 huse mere eller mindre i aske.