Strandgade 5, Dragør

Mediefil
Titel: Strandgade 5, Dragør
Medietype: Foto
Filformat: jpeg
Strandgade 5, Dragør
Markeret som hovedbillede
Nej

Note

Strandgade 5 Kilde: http://www.lokalarkiv.dragoer.dk

Matrikel nr. 81

Engang i 1720'erne fik rebslager Guttorm Larsen udvist en byggegrund med plads til et 7 fags hus.

Guttorm Larsen er formodentlig kommet til Dragør omkring 1726 i forbindelse med den store havneudvidelse, hvor der var behov for, at byens skibsfart kunne være selvforsynende med diverse former for tovværk. Der er god grund til at antage, at det var her, rebslageren slog sig ned.

Han har så haft sin reberbane beliggende bag huset ude i Bjergerlav. På en liste fra 1740 står han anført her med en søn og to lærlinge. Han havde formodentlig kun den ene søn, Ole, som må være født omkring 1714, men hvem han var gift med, er aldrig blevet klarlagt. Guttorm Larsen døde i 1755.

Da den næste rebslager slog sig ned i von Ostensgade, kom huset her til salg og blev erhvervet af skipper Pieter Hansen Rasmus. Han stammede fra Strandgade 35 og blev i 1757 gift med Nele Gerdtsdatter fra von Ostensgade 30. De fik tre døtre.

Da Pieter som 14-årig blev indskrevet i sørullen, havde han endnu ikke sejlet. Han var lille af statur, havde "rundladen ansigt med brunt hår". I hovedrullen stod han i 3 år, men han slap for at blive udkommanderet til orlogsflåden.

I 1753 fik han sin styrmandseksamen, og seks år senere kunne han kalde sig skipper med halvpart i jagten "St. Jørgen" på 17 læster og en besætning på 2 mand og 1 dreng.

Måske var det hans svigerfar, Gerdt Pietersens jagt "St. Jørgen" på 16 læster, som Pieter havde fået part i. Han sejlede hovedsagelig med brænde i indenrigsfart. Pieter Hansen Rasmus døde i 1813 og hans kone i 1803.

I nogle ganske få år omkring 1815 var huset ejet af gårdmand og skipper Bertel Jansen Jans fra gården "Aldershvile" på Kirkevej. Det var formodentlig en pengeanbringelse, han her foretog for at sikre sine midler i fast ejendom under den kraftige inflation, der herskede på dette tidspunkt.

Derefter var det lodsen Henrich Pietersen Strømberg, som ejede huset i en længere årrække.

Note

Strandgade Kilde: http://www.lokalarkiv.dragoer.dk

har altid haft dette navn, hvilket vil sige siden begyndelsen af 1800-tallet. Gaden har ikke noget lige forløb, for den er stykket sammen af tre gadestrækninger med hver sin alder.

Den østlige ende fra Bodestræde 9 og Strandgade 19 er langt den ældste. Den har rod ned i 1600-tallet. Hvor gaden i dag laver sit karakteristiske sving ud for Bodestræde, har der i slutningen af 1600-tallet været haver. Således har skrædderen Jacob Bertelsen i Strandgade 22-24 haft sin have liggende syd for sit hus, og Hans Rasmussen skråt overfor i nr. 19-21 har haft havejord liggende nord og vest for sit hus.

Den vestlige ende af gaden fra Vestgrønningen indtil Badstuevælen er bebygget først i 1700-tallet, hvilket vil sige fra omkring 1710 til omkring 1730.

Den midterste del af gaden var i mange år - nok indtil midten af 1700-tallet - et vådområde, som stod i forbindelse med det store vandhul, som dengang dominerede Badstuevælen. Vandet herfra har haft sit afløb gennem den midterste strækning af Strandgade hen mod Trein Jylmann Gang. Den sydlige side af denne strækning var dengang præget af havearealer.

Fornavne Efternavn Sosa Født Sted Død Alder Sted Sidste ændring
Lods Hendrik Pietersen Strømberg
før 23. november 1788
235 St. Magleby Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
9 20. marts 1852
172 63 St. Magleby Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
søndag d. 10. januar 2016 kl. 22:10
Fornavne Efternavn Alder Fornavne Efternavn Alder Ægteskab Sted Sidste ændring
Lods Hendrik Pietersen Strømberg
43 Inger Clas Kromanns
33
efter 1832
192 St. Magleby Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
1 søndag d. 10. januar 2016 kl. 12:34
Kilder
Titel Forkortelse Forfatter Publikation Individer Familier Medieobjekter Delte noter Sidste ændring
Kilder
Titel Individer Familier Medieobjekter Kilder Sidste ændring