Badstuevælen 7, Store Magleby

Mediefil
Titel: Badstuevælen 7, Store Magleby
Medietype: Foto
Filformat: jpeg
Badstuevælen 7, Store Magleby
Markeret som hovedbillede
Nej

Note

Husets beboere i 1700-tallet Kilde: http://www.lokalarkiv.dragoer.dk

Første beboer her var skipper Hans Jensen og hans hustru Trein Andersdatter. De var blevet gift i 1732 og havde to døtre, Marchen og Anna. Hans Jensen sejlede det meste af sin skippertid med jagten "Abrahams Offer" på 21 læster.

I 1738 klagede han over, at han var frataget "3 alen jord", som han havde købt til et brændehus af - som han påstod - fogden og schouten. Det skulle være et vådt og fugtigt sted.

Men Dragørs byforstandere og flere beboere opponerede her imod - pladsen var hverken våd eller fugtig, men en offentlig vej inde i Dragør by. Det ville man ikke tolerere. Der var 12 underskrifter på klagen - blot ikke fogdens.

I 1753 verserede en lang sag om Hans Jensens ko, som han havde på græs i Maglebylille, tilsyneladende til schoutens store irritation. Der blev brugt meget papir og blæk på denne sag. (Se bogen: "Dragør i 1700-tallet", side 200-201).

I 1766 kan man igen støde på Hans Jensens navn. Han havde, kort før pastor Gärtner i Store Magleby døde, forstrakt denne med et lån på 860 rigsdaler. og havde fået nogle møbler samt tre enge i pant for dette lån.

Disse enge havde Gärtner imidlertid aldrig fået skøde på, og han havde endvidere nogle år tidligere pantsat dem til schouten Jacob Bacher, som også netop lige var død.

Hans Jensen, der gerne ville eje disse enge, stod derfor i en penibel situation, der ikke blev bedre af, at man i Store Magleby havde den "lov", at dragørere ikke måtte eje jord i Store Magleby. Så diverse lovkyndige måtte forsøge at udrede denne sag, men det blev i hvert fald ikke til Hans Jensens fordel.

Hans Jensen og hans kone døde begge i 1776. Det blev en datterdatter Trein Pieter Schmidt, gift med styrmand, senere skipper, Peder Nielsen Magleby, der overtog deres hus. Dette pars slægt boede her gennem hele 1800-tallet.

Vognmandsgade 10 var indtil midten af 1800-tallet en del af denne ejendom.

Note

Badstuevælen Kilde: http://www.lokalarkiv.dragoer.dk

Pladsens navn har nok ikke noget med en badstue at gøre. I hvert fald har der aldrig ligget sådan en på stedet.

Navnet kan være inspireret af Badstuestræde i København. Mange af Dragørs gade var tidligere ”opkaldt” efter københavnske gadenavne.

I slutningen af 1700-tallet benævntes strædet langs den østlige side for Bastestræde og her lå en brønd, som kaldtes for Bastebrønden. Måske er dette navn blev misforstået som badstue-brønden. Men der har aldrig været en badstue i Dragør.

En hypotese omkring ordet "Badstue" kunne måske være, at det har noget med bearbejdning af hør at gøre. Mange af Dragørs væversker kom fra Skåne, hvor en badstue (på svensk: bastu) var et tørrehus til tørring af hør, inden den blev skættet og heglet, hvilket vil sige en forarbejdning, inden den kunne spindes og væves.

En badstue er således den svenske betegnelse for det, man på dansk kalder et brydehus. Et sådant fandtes både i Store Magleby og Sundbyvester, men om der har ligget et lige her, bliver nok umuligt at få svar på.

Betegnelsen væl, som findes i flere andre stednavne i Dragør og Store Magleby, er et gammelt nederlandsk ord for vandhul.

På Badstuevælen var der i 1700-tallet netop et stort vandfyldt hul, hvor man gravede ler til byens lerklinede huse. Graven, der i første halvdel af århundredet strakte sig et stykke ned ad nuværende Strandgade, skrumpede dog mere og mere i omfang, og må i løbet af 1800-tallet være blevet tørlagt og opfyldt.

Husene på den østlige side af Badstuevælen har rødder tilbage til 1600-tallet, mens vestsiden er bebygget i 1730'erne.

Stenkransen midt på pladsen har ikke – som nogen tror – noget med et gammelt tingsted at gøre. Stenene er sammen med træbeplatningen resultatet af foreningen Dragørs Fremme´s arbejde i begyndelsen af 1900-tallet, for at forskønne byen.

Tidligere blev Badstuevælen krydset af kørebaner, men da der i 1964 indførtes et generelt forbud mod bilkørsel i den gamle bydel, blev pladsen omlagt og fik sit nuværende udseende.

Restriktion
Vis til gæster

Sidste ændring 9. marts 202016:49:05

Fornavne Efternavn Sosa Født Sted Død Alder Sted Sidste ændring
Skibsfører Jan Nielsen Magleby
1. december 1823
200 St. Magleby Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
0 27. september 1888
135 64 Dragør Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
mandag d. 5. september 2016 kl. 11:28
Fornavne Efternavn Alder Fornavne Efternavn Alder Ægteskab Sted Sidste ændring
Skibsfører Jan Nielsen Magleby
Niel Carlsdatter
Niel Carl Bertels
ja 0 mandag d. 5. september 2016 kl. 11:26
Kilder
Titel Forkortelse Forfatter Publikation Individer Familier Medieobjekter Delte noter Sidste ændring
Kilder
Titel Individer Familier Medieobjekter Kilder Sidste ændring